Grid star
eveniment

16 MILIARDE PENTRU PENSII – Procentul de crestere avansat de ministrul de Finante

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos (foto), a anuntat cu cat ar putea creste pensiile anul viitor. Acesta a vehiculat un procent, insa a precizat ca decizia finala va fi luata de coalitia de guvernare.

Bolos a declarat la antena 3 CNN ca sunt bani pentru cresterea pensiilor, iar acestea vor fi majorate cu aproximativ 16 miliarde de lei:

"In procente inseamna ca am luat in calcul o crestere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anuntat de coalitia de guvernare".

Majorarea ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Cifre statistice

Institutul National de Statistica anunta in iunie ca pensia medie lunara a inregistrat o crestere de peste 12% in trimestrul I 2023 fata de trimestrul IV 2022. Pensia medie lunara, determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurari sociale, invaliditate, urmas, a fost de 2.101 lei in primul trimestru din 2023, in crestere cu 12,6% fata de trimestrul precedent. Numarul mediu de pensionari a fost de 4,983 milioane persoane in trimestrul I 2023, in scadere cu 9.000 persoane fata de trimestrul IV 2022.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 2.003 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 52,8% (comparativ cu 49,0% in trimestrul precedent).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani