Grid star
eveniment

TINTELE BUGETULUI PE 2023 - Proiectul a fost aprobat

Guvernul a adoptat Proiectul de lege care face parte din pachetul legislatiei bugetare pentru anul 2023 si stabileste tintele obligatorii pentru o serie de indicatori bugetari prevazuti in Legea responsabilitatii fiscal-bugetare.

Potrivit Executvului, scopul acestui proiect este alocarea, cu eficienta, a fondurilor publice, o mai buna disciplina fiscala si o mai mare responsabilitate a ordonatorilor principali de credite in cheltuirea banilor publici.

Astfel, potrivit proiectului de lege, pentru anul 2023, soldul bugetar este estimat la -4,40 % din P.I.B, iar cheltuielile de personal la 8,2 % din P.I.B., in timp ce pentru anul 2024, soldul bugetar va fi de - 2,95 % din P.I.B., iar cheltuielile de personal de 7,9 % din P.I.B.

Prognoza pentru 2023

Potrivit Executivului, pentru 2023, plafonul propus pentru datoria guvernamentala, conform metodologiei UE, este de 49,8 % din produsul intern brut, luand in considerare potentialele prefinantari ce vor putea fi atrase in conditiile favorabile ale pietelor financiare, precum si eventualele evolutii sub asteptari atat ai indicatorilor macroeconomici cat si ai pietelor financiare.

In anul 2023, plafonul privind finantarile rambursabile, care pot fi contractate de catre unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este in suma de 1.600 milioane lei, iar plafonul privind tragerile din finantarile rambursabile contractate, sau care urmeaza a fi contractate de catre unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este in suma de 2.000 milioane lei fiecare.

Garantiile Guvernului

Plafonul privind emiterea de garantii de catre Guvern, prin Ministerul Finantelor si de catre unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, pentru anul 2023, este de 40.000 milioane lei.
Bugetul pe anul 2023 a fost construit pe o tinta de deficit bugetar cash estimata la - 4,40 % din PIB si deficit ESA estimat la  -4,40 % din PIB.

"Masurile care stau la baza constructiei bugetare pe anul 2023 si perspectiva 2024-2025, precum si evolutia descendenta a deficitului bugetar pe termen mediu indica tendinta clara de eliminare graduala a politicii fiscale pro-ciclice, iar in anul 2023 se continua consolidarea fiscala astfel incat revenirea la tinta de deficit bugetar sub 3% din PIB prevazut in Tratatul de la Maastricht, sa fie atinsa in anul 2004”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani