Grid star
eveniment

ORDONANTA PENTRU BANII PENSIONARILOR, IN MONITORUL OFICIAL – Se restituie CAS-ul retinut in 2022

Start pentru restituirea contributiilor de asigurari sociale de sanatate retinute pentru pensiile ce depasesc 4.000 de lei. In Monitorul Oficial a fost publicata Ordonanta de urgenta 4/2023 care prevede ca banii retinuti in 2022 de catre stat cu incalcarea prevederilor constitutionale, dupa cum a decis CCR, vor ajunge esalonat in portofelul pensionarilor.

Potrivit Casei de Pensii, contributia de asigurari sociale de sanatate, retinuta din veniturile din pensii in perioada 1 ianuarie - 27 decembrie 2022, aferenta perioadei 1 ianuarie - 27 decembrie 2022, va fi restituita,  din oficiu,  lunar, in perioada 1 martie 2023 - 28 februarie 2024.
Restituirea esalonata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se aplica si in cazul hotararilor judecatoresti devenite executorii in perioada 28 decembrie 2022 - 28 februarie 2023. In cursul termenului precizat mai sus, respectiv 1 martie 2023 – 28 februarie 2024, orice procedura de executare silita se suspenda de drept.

Categoria exceptata

Masura de restituire a contributiei de asigurari sociale de sanatate nu vizeaza persoanele carora li se aplica prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 59/2017 privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu si carora, in urma retinerii acestor sume, nu le-au fost diminuate cuantumurile nete ale pensiei aflate in plata in anul 2022.
In cazul decesului titularului drepturilor de pensie, restituirea sumelor cuvenite se va efectua catre mostenitorii legali ai acestuia, pe baza cererii depuse la casa teritoriala de pensii in evidenta careia se afla titularul dreptului la data decesului.

Hotararea CCR

Curtea Constitutionala a Romaniei a motivat decizia 650/2022 prin care a decis ca sunt neconstitutionale mai multe prevederi din Ordonanta de urgenta a Guvernului 130/2021 prin care a fost instituita obligativitatea platii asigurarilor de sanatate pentru unele categorii care obtin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar.
Judecatorii arata ca Ordonanta de urgenta a Guvernului 130/2021  a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contributii la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Or, prin  ordonanta de urgenta nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contributii, pentru ca o asemenea masura conduce la o afectare a dreptului la pensie de Constitutie, care interzice afectarea drepturilor si libertatilor fundamentale prin ordonante de urgenta.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani