Grid star
eveniment

S-A SEMNAT CONTRACTUL – Se aloca milioane de euro. Finantare pentru realizarea cloud-ului guvernamental: "Migrarea sistemelor informatice ale statului roman”

Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii impreuna condus de Bogdan Ivan (foto), impreuna cu Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei (ADR) au semnat joi, 6 Iulie 2023, contractul de finantare pentru realizarea cloud-ului guvernamental, respectiv migrarea sistemelor informatice ale statului roman.

Astfel, incepand din 7 iulie 2023, institutiile statului vor intra in procesul de modernizare a aplicatiilor si sistemelor informatice utilizate deja, astfel incat acestea sa fie dezvoltate pentru cloud (cloud ready), dezvoltand, in acelasi timp, noi aplicatii native de cloud computing pentru migrarea in cloud. Ministerul Digitalizarii sustine ca este primul pas catre interoperabilitatea sistemelor informatice ale institutiilor publice. iar contractul aferent proiectului are o valoare totala de 177 milioane de euro.

Servicii rapide

"Relatia de baza dintre stat si cetateni trebuie sa fie simpla, intuitiva si clara. Aceasta investitie pe care o semnam reprezinta un pas cheie in ceea ce vrem sa proiectam in urmatorii ani. Cloud-ul guvernamental trebuie sa creeze arhitectura de care oamenii au nevoie, astfel incat sa beneficieze de servicii rapide si gratuite. Avem sisteme care nu sunt interconectate, iar rolul nostru este sa gasim solutii pentru ca acest lucru sa devina posibil”, a declarat ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Bogdan Ivan.

Iunie 2026

Prima etapa al acestui proces de migrare presupune identificarea institutiilor care detin aplicatii si sisteme informatice ce deservesc servicii digitale guvernamentale si prioritizarea acestora. Ulterior, minim 30 de aplicatii si sisteme IT&C, prin intermediul carora sunt furnizate servicii digitale guvernamentale, vor fi migrate in cloud pana in iunie 2026.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani