Grid star
eveniment

PADURI PARC IN ROMANIA – 788 de hectare sunt padure parc

Paduri parc in Romania. Asta a fost concluzia pe care au trasat-o participantii la Conferinta “Padurile Bucurestiului – Viziune si Strategie.” Conferinta a fost coordonata de catre Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor (MAP), si s-a desfasurat chiar in incinta Padurii Baneasa din Bucuresti.

Mai exact spus, Padurea Baneasa va deveni padure parc. Astfel se va alatura celor 470 de hectare din padurea publica a statului roman. Concret, cele 470 de hectare au trecut din padure de productie, in padure parc, potrivit unui comunicat emis de MAP, joi, 03 septembrie 2020.

In acelasi context, dupa cum reiese din comunicat, 788 hectare de padure sunt padure parc, la nivelul intregului Bucuresti, implicit la nivelul judetului Ilfov.

Totodata, exista noua arii naturale protejate concentrate in jurul capitalei. Acestea sunt:

- Parcul Natural Vacaresti;

- Lacul si Padurea Cernica;

- Lacul si Padurea Snagov;

- Gradistea;

- Caldarusani;

- Dridu;

- Scrovistea (zona protejata), dupa cum mai este subliniat in comunicatul MAP.

Costel Alexe, Ministrul MAP, a declarat:

Vreau sa va spun ca, cel mai probabil, in sedinta de Guvern de astazi, vom intra cu primele paduri parc care vor trece din administrarea publica a statului roman in administrarea publica a UAT. Si aici vorbim de solicitari venite de peste tot, de la Suceva la Hunedoara, de la Timisoara, Padurea Vedere, la Campulung, de la Bucuresti catre administratii si evident va fi posibil peste tot. Pentru ca am avut discutii cu conducerea Romsilva sa identificam la nivel national toate acele judete unde putem sa trecem suprafete de padure din productie in paduri parc, sa le avem pentru recreere. Odata cu trecerea acestor paduri parc din administrarea publica a statului roman in administrarea publica a UAT, adminstratiile publice locale pot si trebuie, pentru cetatenii Romaniei, cu fonduri locale, guvernamentale sau mai ales fonduri europene, sa amenajeze piste de biciclete, piste de alergare, sa monteze banci, cosuri pentru gunoi sau surse de iluminat. 470 de hectare din padurea publica a statului roman a trecut din padure de productie in padure parc si evident trebuie ca bucurestenii si cei din judetul Ilfov sa se bucure de ea.

Dan Trifu, vicepresedinte fundatia Ecocivica, a subliniat:

Suntem toti luptatori pentru pastrarea integralitatii padurii Baneasa, dar aici trebuie sa mentionez si personalul silvic, atat ce inseamna Directia Silvica, Ocolul Silvic, cat si Garda Forestiera. In toata aceasta lupta am fost impreuna si tot ce vedeti aici sunt hotarari ale instantelor de judecata, hotarari care, de fapt, protejeaza padurea Baneasa. Toate au fost obtinute cu ajutorul personalului silvic, le multumesc pentru acest lucru si, daca mai vedeti ca padurea mai este cat de cat integra sa stiti ca li se datoreaza si dumnealor si muncii noastre.

Alex Gavan, alpinist si activist de mediu, a specificat:

Sunt aici din dragoste pentru voi si sunt aici din dragoste pentru Bucuresti si imprejurimile sale. Functia principala atribuita acestor paduri este cea sociala, celelalte functii sunt subordonate acesteia. Aceste paduri sunt importante in alcatuirea unui peisaj armonios, dar si pentru recreere, sport si educatie.

*Cititi aici comunicatul integral emis de MAP

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani