Grid star
eveniment

SE CERE ACTUALIZAREA SALARIULUI MINIM – Sindicatele invoca cresterea preturilor

Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA solicita Guvernului convocarea de urgenta a Consiliului Tripartit pentru Dialog Social pentru adoptarea unor masuri sociale in sprijinul lucratorilor, printre care actualizarea salariului minim astfel incat sa acopere cresterea de preturi. 

Pornind de la recunoasterea faptului ca suma de 2000 lei pe luna nu este suficienta ca sa traiesti in Romania,  guvernul doreste sa acorde in luna iulie o plata de 700 de lei pensionarilor care au venituri sub sau egal cu 2000 lei, arata sindicatele. Potrivit Cartel Alfa, orice sprijin financiar in aceasta perioada pentru cei cu venituri mici este cat se poate de necesar, insa masura este „prost gandita, populista si discrimineaza atat pensionarii intre ei, cat si salariatii si alte categorii de persoane”.

Sindicalistii se intreaba de ce ajutorul de 700 lei nu se acorda tuturor celor care au un venit sub 2000 lei, invocand faptul ca atat salariatul care castiga 1.524 lei net, cat si cel care castiga 2.000 lei, are dificultati determinate de explozia preturilor la alimente si combustibili, la fel ca pensionarii. 

Iata anuntul Cartel Alfa:

"In contextul cresterii necontrolate a preturilor si degradarea accelerata a nivelului de trai, Guvernul mai ofera cate un petec peste saracia generala. Masurile pe care le propune sunt haotice, greu aplicabile, populiste si discriminatorii. 
Pornind de la recunoasterea faptului ca suma de 2000 lei pe luna nu este suficienta ca sa traiesti in Romania,  guvernul doreste sa acorde in luna iulie o plata de 700 de lei pensionarilor care au venituri sub sau egal cu 2000 lei. Orice sprijin financiar in aceasta perioada pentru cei cu venituri mici este cat se poate de necesar, insa masura este prost gandita, populista si discrimineaza atat pensionarii intre ei, cat si salariatii si alte categorii de persoane.
Avand in vedere ca acest tip de beneficiu nu are nicio legatura cu contributivitatea, de ce ajutorul de 700 lei nu se acorda TUTUROR celor care au un venit sub 2000 lei? Atat salariatul care castiga 1524 lei net, cat si cel care castiga 2000 lei are dificultati determinate de explozia preturilor la alimente si combustibili, la fel ca pensionarii.
La fel ca in cazul sumei deductibile de 200 de lei care poate fi acordata lucratorilor cu salariul minim (dar nu si celor care au chiar si cu 1 leu mai mult), si in cazul ajutorului de 700 lei se face discriminare intre pensionarul cu 2000 lei (care primeste ajutorul) si cel cu 2001 lei, care nu il va primi. 
Sigur, nu exista masuri perfecte, care sa impace in mod egal pe toata lumea, insa modul acesta hei-rupist de legiferare, fara nicio fundamentare reala sau consultare cu partenerii sociali duce la masuri aberante, care adancesc si mai mult inechitatile sociale, creeaza noi rupturi in salarizare si sunt complicat de aplicat. De exemplu, e foarte posibil ca multi cetateni din zone rurale sa fie nevoiti sa cheltuiasca mai mult pe transport pentru a putea beneficia si utiliza voucherele electronice de 250 lei/o data la 2 luni.

Neclaritati

Mai mult, este neclar cum se vor aplica in cazul pensionarilor beneficiul voucherului electronic (pentru cei cu pensii sub 1500 lei) si ajutorul de 700 lei propus acum pentru cei cu pensii pana la 2000 lei. Am aratat aici in ce fel masura cresterii salariului minim cu 200 lei poate fi imbunatatita, propuneri pe care guvernul a ales sa le ignore. 
'Am anuntat fix cand am avut decizia luata', a spus Ministrul Muncii, din nou o recunoastere directa a faptului ca membrii guvernului ignora dialogul social si consultarea publica inainte de a lua o decizie. Tocmai acesta este rolul dialogului social si consultarii publice, acela de a gasi formula cea mai echitabila pentru toata lumea. Ignorarea acestui instrument al democratiei, conduce la astfel de masuri impuse, prost gandite si inechitabile.  

 
Amintim faptul ca Romania este in proces de afiliere la OECD. Una dintre conditiile acestei afilieri este guvernarea transparenta si consultativa, pe care Guvernul nu o respecta deloc. 
Masurile sociale propuse de guvern ignora complet angajatii, tocmai cei care contribuie cel mai mult la buget!
Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA solicita Guvernului convocarea de urgenta a Consiliului Tripartit pentru Dialog Social pentru adoptarea unor masuri sociale in sprijinul lucratorilor, printre care actualizarea salariului minim astfel incat sa acopere cresterea de preturi”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani