Grid star
eveniment

SOMATIE PENTRU IOHANNIS – Romanilor le-a ajuns cutitul la os si merg la Palatul Cotroceni: “Masurile duc la adancirea saraciei”

Cartel Alfa anunta ca marti, 15 iunie 2021, incepand cu ora 11.30 va avea loc o manifestatie la Palatul Cotroceni. Sindicalistii il someaza pe presedintele Iohannis sa puna in aplicarea la nivel national angajamentele luate in context european pentru aplicarea Pilonului European al Drepturilor Sociale si exercitarea rolului constitutional de mediator intre institutiile statului si intre institutiile statului si cetateni.
Cartel Alfa acuza ca masurile luate de guvernul actual si sustinute de Presedintele Iohannis sunt contrare si duc la adancirea saraciei si a inegalitatilor sociale.

Potrivit Cartel Alfa, constatand premisele existentei unui conflict social in societate, intre lucratori pe de o parte si reprezentantii puterii, Guvern si Parlament, pe de alta parte, s-a solicitat Presedintelui Romaniei, inca din luna ianuare, sa-si exercite rolul constitutional de mediator.

Lipsa de actiune

Sindicalistii acuza ca lipsa de actiune si implicare pentru rezolvarea acestui conflict social care, prin masurile luate de Guvernul Citu se agraveaza pe zi ce trece, este cu atat mai sfidatoare cu cat la nivel European, Presedintele Romaniei se angajeaza catre politici si obiective centrate pe bunastarea cetatenilor, cresterea veniturilor, reducerea dezechilibrelor si justitia sociala:

"La inceputul lunii mai, la Summitul Social de la Porto , Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si-a luat angajamentul, alaturi de liderii europeni, de a relansa Europa Sociala prin punerea in practica a principiilor Pilonului European al Drepturilor Sociale, avand in centrul politicilor publice bunastarea oamenilor si respectul pentru mediu, justitie sociala si drepturile individuale si colective.

Astfel, Presedintele Romaniei s-a angajat sa promoveze politici care:

-sa reduca inegalitatile, sa promoveze salarii corecte si sa lupte impotriva saraciei si discriminarii;


-sa atinga noi obiective UE pentru cresterea ocuparii fortei de munca si a formarii profesionale si pentru reducerea saraciei;

-sa recunoasca Pilonul European al Drepturilor Sociale drept element fundamental al redresarii post-pandemie;

In ciuda acestor angajamente, la nivel national, masurile luate de guvernul actual si sustinute de Presedintele Iohannis sunt contrare si duc la adancirea saraciei si a inegalitatilor sociale.

Acuzatii la adresa guvernului Citu

In dispretul cetatenilor, Guvernul Citu submineaza initiativa europeana privind proiectul de Directiva privind salariile minime adecvate la nivelul UE, prin trimiterea catre europarlamentarii romani a unui punct de vedere si directii de actiune contrare Hotararii Senatului Romaniei sau angajamentelor europene sau internationale deja asumate de Romania.

Senatul Romaniei, prin Hotararea nr. 19 din data de 8 martie 2021, sustine propunerea de directiva privind salariile minime adecvate in UE, apreciind ca 'propunerea prezinta o serie de avantaje pentru Romania precum reducerea inegalitatilor sociale si economice si stabilizarea fortei de munca in conditiile unei migratii excesive a romanilor'.

Prin contrast, documentul emis de guvern arata lipsa de sustinere a proiectului de directiva si intentia de a submina adoptarea sa intr-o forma favorabila lucratori.

In concluzie, reiteram solicitarea expresa catre Presedintele Romaniei sa-si duca la indeplinire mandatul de mediator intre institutiile statului si institutiile statului si cetateni, asa cum prevede Constitutia Romaniei, care la articolul 80 consacra rolul Presedintelui: 'Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum şi intre stat şi societate.”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani