Grid star
business capital

LOVITURA LUI DANIEL ZAMFIR – Lege impotriva abuzurilor, la un pas de adoptare (Document)

Inca o lovitura a lui Daniel Zamfir. Ne referim la cunoscutul senator Daniel Zamfir (foto). Dupa numeroasele legi si actiuni facute pentru sprijinirea conusmatorilor, Daniel Zamfir este pe cale sa treaca o noua lege, care la randul ei vizeaza stoparea abuzurilor comise impotriva romanilor.

Este vorba despre “Legea privind protectia consumatorilor fata de executarile silite abuzive sau intempestive”, initiata de Daniel Zamfir si la care au aderat alti 40 de parlamentari. O lege menita sa protejeze consumatorii impotriva unor demersuri abuzive si intempestive ale creditorilor, precum si sa protejeze locuinta familiei debitorului in conditiile in care obligatia statului este de a ocroti familia. Subiectul a fost prezentat deja de Lumea Banilor in articolul “Lege impotriva executarilor silite”, publicat in 23 august 2020, cand aratam ca proiectul de lege a primit aviz favorabil din partea Consiliului Economic si Social si din partea Consiliului Legislativ, urmand sa intre in discutii la comisiile de specialitate din Camera Deputatilor.

Adoptata de Senat inca din 2019, legea a batut dupa cum se vede pasul pe loc. Asa cum s-a intamplat cu mai toate legile lui Daniel Zamfir facute in sprijinul romanilor, legi care evident au afectat interesele bancilor si ale marilor corporatii, incercandu-se blocarea actelor normative cu orice chip. Iata insa ca proiectul de lege a fost pus pe ordinea de zi a sedintei Plenului Camerei Deputatilor din 27 octombrie 2020, dar dezbaterea va depinde de primirea unui raport suplimentar de la una dintre comisiile de specialitate. Practic, legea impotriva abuzurilor comise cu ocazia executarilor silite este la un pas de adoptare, insa poate fi tinuta in continuare pe loc.

Romanii executati vor putea ramane in case un an de la finalizarea procedurilor de evacuarii

Daca proiectul de lege al senatorului PSD Daniel Zamfir va fi sau nu adoptat saptamana viitoare vom vedea. Pana atunci insa enumeram cateva dintre cele mai importante prevederi din “Legea privind protectia consumatorilor fata de executarile silite abuzive sau intempestive”.

Astfel, in cazul in care proiectul va fi votat de Parlament si apoi promulgat de presedintele Klaus Iohannis, romanii executati silit vor avea dreptul de a ramane in locuinta timp de un an de la momentul finalizarii procedurii de evacuare. Asta pentru a putea sa obtina o alta locuinta decenta: “In cazul finalizarii unei executari silite cu evacuarea debitorului din locuinta familiei, acesta va avea dreptul de a nu parasi locuinta familiei timp de un an de la finalizarea procedurii de evacuare, drept pe care debitorul il va putea exercita in vederea obtinerii de catre debitor a unei alte locuinte, in conditii decente pentru el si familia sa”.

De asemenea, aceeasi lege stabileste ca “este abuziva executarea silita care este demarata sau se deruleaza cu rea-credinta, in scopuri care contravin legilor interesand ordinea publica si bunele moravuri sau in interesul de a determina consumatorul sa isi asume sau sa efectueze plati minatoare in favoarea creditorului, vadit disproportionate fata de cuantumul initial al creantei”.

Nu in ultimul rand, in acelasi proiect de lege se precizeaza ca vor fi considerate intempestive executarile silite demarate prematur sau in conditiile in care exista alte instrumente juridice sau faptice pentru realizarea creantei.

Prezentam mai jos proiectul de lege privind protectia consumatorilor fata de executarile silite abuzive sau intempestive, adoptat de Senat si aflat in dezbatere la Camera Deputatilor:

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani