Grid star
eveniment

MAI MULTI BANI PENTRU ELEVI – Proiect de lege pentru marirea burselor la 825 lei. Banii pot fi obtinuti din taxarea companiilor care nu isi declara profiturile in Romania: “Va reduce presiunea financiara asupra familiilor defavorizate” (Document)

Un proiect de lege depus in Senat si initiat de Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR) prevede marirea burselor sociale pentru elevi prevede.

Concret, initiativa legislativa pentru modificarea art.108 alin.(1) din Legea invatamantului preuniversitar 198/2023 si pentru instituirea unei masuri tranzitorii stabileste ca bursele sociale vor fi o patrime din salariul minim pe economie, adica 825 lei. Initiatorii arata ca banii necesari pot fi obtinuti si in urma taxarii companiilor care nu isi declara profiturile in Romania, sau imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor. 

Conform expunerii de motive, in prezent Legea 98/2023 prevede ca elevii de la cursurile cu frecventa de zi din invatamantul preuniversitar de stat obligatoriu beneficiaza de burse al caror cuantum minim este aprobat prin ordin al ministrului educatiei, la propunerea Consiliului National pentru Finantarea invatamantului Preuniversitar. Realitatea a dovedit ca sumele reprezentand bursele sociale acordate elevilor care intrunesc conditiile legale sunt intr-un cuantum foarte mic si nu contribuie la solutionarea problemelor care au fost avute in vedere ia momentul reglementarii acestui tip de bursa, arata initiatorii:
“Avand in vedere specificul acesteia, majorarea bursei sociale la o patrime din salariul minim pe economie este o masura esentiala in vederea asigurarii accesului egal la educatie, elevii fiind astfel mai stimulati sa invete si incurajati sa isi continue studiile. Aceasta masura va reduce presiunea financiara asupra familiilor defavorizate, deoarece majorarea bursei sociale va contribui semnificativ la cresterea standardului de viata al acestora. Mai mult decat atat, acesti bani suplimentari vor acoperi nevoile de baza ale elevilor, precum alimentatia, transportul si materialele scolare, iar familiile cu venituri reduse vor avea mai multe resurse pentru a le asigura o viata mai buna copiilor acestora. Totodata, cresterea bursei sociale va reduce absenteismul si abandonul scolar. 

Un exemplu elocvent este statistica din anul 2020 privind rata abandonului scolar in Romania, care a fost de 15,6%. Acest procent reprezinta o problema majora si este semnificativ mai mare decat obiectivul Uniunii Europene pana in anul 2030. De asemenea, reducerea ratei abandonului timpuriu a scolii este esentiala pentru dezvoltarea societatii si cresterii economice pe termen lung, intrucat tinerii bine pregatiti si educati au mai multe sanse sa contribuie la inovatie, productivitate si dezvoltare economica. Prin oferirea unui sprijin financiar crescut, majorarea bursei sociale poate consolida eficacitatea Mecanismului de Avertizare Timpurie in Educatie (MATE), deoarece aceasta masura reprezinta un instrument esential pentru identificarea si interventia timpurie in cazurile de abandon scolar”.

 

Sursele de finantare

 


Referitor la sursele de finantare, initiatorii precizeaza ca majorarea bursei sociale pentru elevi poate fi sustinuta prin mai multe mijloace, inclusiv prin debirocratizarea si simplificarea aparatului de stat pentru a reduce cheltuielile administrative, cresterea nivelului de absorbtie a fondurilor alocate prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), cresterea absorbtiei fondurilor europene nerambursabile, in special in domeniul educatiei prin proiecte eligibile si masuri pentru cresterea bugetului de stat, cum ar fi taxarea companiilor care nu isi declara profiturile in Romania sau imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor. 

 

*Cititi aici proiectul pentru modificarea art.108 alin.(1) din Legea invatamantului preuniversitar 198/2023 si pentru instituirea unei masuri tranzitorii

*Cititi aici expunerea de motive a proiectului pentru modificarea art.108 alin.(1) din Legea invatamantului preuniversitar 198/2023 si pentru instituirea unei masuri tranzitorii 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani