Grid star
eveniment

MAI MULTI BANI PENTRU MEDICI – Prevederile OUG se aplica de 24 ore. Iata ce trebuie sa faca doctorii pentru a beneficia de mariri. Se reglementeaza si plata voucherelor de vacanta

Ordonanta de Urgenta cu privire la plata garzilor medicilor a intrat in vigoare din 1 august 2023. Astfel, cei care efectueaza lunar garzi in afara normei legale de baza vor primi mai multi bani.

Potrivit expunerii de motive, prin actul normativ se creeaza cadrul legal astfel incat, incepand cu l august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar care efectueaza garzi in baza unui contract individual de munca cu timp partial pentru activitatea prestata in linia de garda si personalul de specialitate medicosanitar si auxiliar-sanitar care asigura asistenta medicala, sa beneficieza si de o indemnizatie lunara.

Aceasta este stabilita in cuantum brut, astfel:

a) 500 lei pentru medicii specialisti si primari care efectueaza lunar o garda in afara normei legale de baza;

b) 1.000 lei pentru medicii specialisti si primari care efectueaza lunar cel putin 2 garzi in afara normei legale de baza;

c) 500 lei pentru biologii, chimistii si biochimistii care efectueaza lunar cel putin 2 garzi;

d) 500 lei pentru asistentii medicali, tehnicieni de radiologie si imagistica licentiati, asistenti medicali de laborator clinic licentiati, licentiati in balneofiziokinetoterapie si recuperare, asistenti medicali dentari licentiati, asistenti medicali de profilaxie dentara licentiati, asistenti medicali licentiati in nutritie si dietetica, moase, asistenti medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;

e) 100 lei pentru fiecare zi lucrata in zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare nu se lucreaza, dar nu mai mult de 300 lei lunar, pentru toate categoriile de personal, cu exceptia celor prevazute la lit. a-c).

Plata voucherelor de vacanta

Ordonanta are prevederi si cu privire la plata voucherelor de vacanta din sistemul sanitar. Astfel, banii vor fi acordati direct de la bugetul de stat, dupa ce cadrele medicale au reclamat discriminarea in raport cu alti bugetari, aratand ca finantarea voucherelor de vacanta este lasata la latitudinea ordonatorului de credite, iar cele mai multe spitale nu-si permit sa mai aloce bani pentru acestea (click aici pentru a citi).

Dispozitiile OUG se aplica pentru personalul care, pana la data intrarii in vigoare a actului normativ, nu a beneficiat de vouchere de vacanta. Plata contravalorii voucherelor de vacanta se face in baza unui contract distinct, de natura civila, incheiat cu casa de asigurari de sanatate de catre reprezentantul legal al unitatii sanitare, al carui model este stabilit prin ordin comun al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care se aproba in termen de maximum 30 zile de la data intrarii in vigoare ordonante de urgenta.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani