Grid star
eveniment

PENSIILE SPECIALE, PRIORITATEA GUVERNULUI – Februarie este termenul de adoptare a legii. Lucrurile merg pe repede inainte (Document)

Legea pensiilor de serviciu ale magistratilor si ale altor categorii profesionale (asa-zisele pensii speciale) este o prioritate a Guvernului, iar termenul de adoptare este februarie 2023. Proiectul de lege se afla in Senat, iar lucrurile merg pe repede inainte, in conditiile in care se doreste votarea legii practic in cel mult o luna.

Premierul Ciuca ia act marti, 31 ianuarie 2023, de proiectul listei prioritatilor legislative ale guvernului pentru prima sesiune ordinara din 2023.

Printre proiectele de legi prioritare aflate in procedura parlamentara se numara si cel privind pensiile speciale:

"Propunere de finalizare a procedurii legislative: februarie”, arata Executivul.

BNR: Cheltuiala innaceptabila

In urma cu cateva zile, directorul Directiei Stabilitate Financiara din BNR, Eugen Radulescu, anunta ca procentul din PIB pentru plata pensiile speciale este de 0,85%, iar in doi – trei ani, s-ar putea sa ajungem la 1,5%. Potrivit oficialului Bancii Centrale, pensiile speciale nu respecta niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem "noi toti ceilalti muritori”: durata de cotizatie, varsta de pensionare si modul de calcul al pensiei.
Eugen Radulescu a mai precizat ca daca anul acesta vorbim de 0,85% din PIB, care reprezinta pensiile speciale, in doi – trei ani s-ar putea sa ajungem la 1,5%, si atunci va fi din ce in ce mai greu sa aratam ca acestea "sunt o cheltuiala bugetara nu numai inacceptabila, dar insuportabila, nesustenabila”.

Prevederile proiectului de lege

Guvernul Ciuca a adoptat la sfarsitul anului trecut proiectul de Lege privind pensiile speciale, iar in prezent se afla la Senat. Potrivit ministerului Muncii, actul normativ adoptat respecta atat prevederile PNRR, cat si deciziile CCR si urmareste ajustarea cheltuielilor totale cu pensiile si indemnizatiile de serviciu, conform angajamentelor asumate. Modificarile adoptate stabilesc faptul ca pensiile de serviciu vor fi calculate plecand de la vechimea in specialitate si cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obtinut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat in sistemul public de pensii.
Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea sa mai depaseasca salariul primit in perioada activa, iar pensiile care sunt deja in plata se vor recalcula pentru a respecta noul principiu si pentru a elimina inechitatile intre beneficiarii care sunt deja in plata si viitorii pensionari. In acest sens, noile reglementari introduc criterii si conditii concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, cu scopul de a redimensiona cuantumul acestora (click aici pentru a citi prevederile).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani