Grid star
eveniment

REDUCEREA EVAZIUNII FISCALE – Devine obligatorie declararea anticipata a datelor. Ordonanta, adoptata de Guvern

Guvernul a aprobat vineri, 8 aprilie 2022, proiectul de Ordonanta de urgenta a Ministerului Finantelor prin care se stabileste implementarea sistemului electronic integrat RO e-Transport de monitorizare a mijloacelor de transport marfa. Potrivit Finantelor, va deveni obligatorie declararea anticipata a datelor aferente transporturilor intracomunitare, in functie de tipul operatiunii, beneficiarului sau, dupa caz, furnizorului din Romania.


Sistemul va monitoriza in timp real deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul Romaniei, astfel: transportul bunurilor achizitionate si livrate intracomunitar, transportul bunurilor care fac obiectul operatiunilor vamale, transportul bunurilor intre doua locatii situate pe teritoriul national.
Reducerea evaziunii fiscale este unul din obiectivele pe care mi le-am asumat in acest an. Romanii trebuie sa beneficieze de investitii publice si de un nivel de trai mai bun sustinute din colectarea cat mai eficienta a taxelor si impozitelor. Implementarea atat a radarului marfurilor, RO e-Transport, cat si a RO e-Factura sunt masuri de prevenire si reducere a evaziunii care isi vor dovedi eficacitatea in scurt timp”, a declarat ministrul de Finante, Adrian Caciu (foto dreapta, langa premierul Ciuca).

Coduri unice de inregistrare

Sistemului RO e-Transport include module informatice de gestiune a transporturilor de bunuri, care vor genera coduri unice de inregistrare pentru fiecare transport, elemente de interconectare cu camere de luat vederi si alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier si componente software pentru analiza integrata a datelor. Sistemul va utiliza date si informatii detinute la nivelul institutiilor sau autoritatilor publice cu atributii in domeniul transportului rutier si va fi interconectat cu celelalte sisteme informatice existente la nivelul Ministerului Finantelor, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau Autoritatii Vamale Romane.
Astfel, va deveni obligatorie declararea anticipata a datelor aferente transporturilor intracomunitare, in functie de tipul operatiunii, beneficiarului sau, dupa caz, furnizorului din Romania. Ele vor fi valabile o perioada prestabilita de la data inceperii transportului, iar sistemul va permite modificarea datelor declarate pana la intrarea pe teritoriul national sau pana la punerea in miscare a vehiculului transportor. Prin exceptie, in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat descarcate temporar pe teritoriul Romaniei, obligatia declararii revine depozitarului.

Virarea TVA la bugetul de stat

Categoriile de autovehicule de transport si categoriile de bunuri cu risc fiscal ridicat transportate rutier care vor fi monitorizate si procedura de aplicare a Sistemului RO e-Transport vor fi stabilite ulterior prin Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, respectiv prin ordin comun al presedintilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Autoritatii Vamale Romane. Sistemul RO e-Transport va monitoriza modul in care TVA aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri este virata la bugetul de stat si reprezinta o evolutie fireasca a activitatii de prevenire a evaziunii fiscale cu TVA in domeniul comertului intracomunitar, deoarece s-a constatat ca verificarea mijloacelor de transport in timpul deplasarii determina fiscalizarea veniturilor obtinute din comercializarea bunurilor transportate.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani