Grid star
litigii

MAJORAREA PENSIILOR – CCR a dat verdictul. Iata ce se va intampla

Verdict al Curtii Constitutionale cu privire la marirea pensiilor.

Judecatorii au admis miercuri, 13 ianuarie 2020, sesizarea de neconstitutionalitate a guvernului si a constatat ca dispozitiile art.I pct.8 si 9 din Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri bugetare sunt neconstitutionale.

Este vorba despre cresterea punctului de pensie cu 40%.

CCR arata ca legea va merge la reexaminare, iar Parlamentul va decide cu cat cresc pensiile.

Iata comunicatul CCR:

 In ziua de 13 ianuarie 2021, Curtea Constitutionala, a pronuntat, in cadrul controlului anterior promulgarii, urmatoarele decizii de admitere:

A). Cu unanimitate de voturi,

  1. A admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.I pct.8 si 9 din Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri bugetare sunt neconstitutionale;

In motivarea solutiei de admitere, Curtea a retinut, in esenta, urmatoarele:

– art.I pct.8 din legea criticata abroga art.42 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.135/2020 [care prevede o valoare a punctului de pensie de 1442 lei], ceea ce nu inseamna, insa, o repunere in vigoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, in forma sa initiala [care prevedea o valoare a punctului de pensie de 1775 lei].

Astfel, din cauza tehnicii legislative defectuoase utilizate, s-ar fi creat un vid legislativ in privinta valorii punctului de pensie. Abrogarea pura si simpla a art.42 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.135/2020, fara indicarea valorii punctului de pensie prin modificarea corespunzatoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, ar fi generat o incertitudine juridica in privinta existentei normative chiar a valorii punctului de pensie, ceea ce este contrar art.1 alin.(5), in componenta sa privind securitatea juridica, raportat la art.47 alin.(2) din Constitutie.

Asadar, viciul de neconstitutionalitate constatat de Curte priveste exclusiv Legea de aprobare a O.U.G. nr.135/2020, si nu ordonanta.

In cadrul procedurii de reexaminare, revine Parlamentului competenta de a infirma/confirma, in termeni clari si neechivoci, valoarea punctului de pensie stabilita prin art.42 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.135/2020".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani