Grid star
eveniment

MINISTERUL SANATATII A GRESIT DECLARATIA – Parintii sunt amenintati cu dosare penale pentru cumparare de influenta (Document)

Ministrul Sanatatii Nelu Tataru (foto) trebuie sa concedieze de urgenta juristii institutiei. Asta din cauza unei incredibile gafe pe care au facut-o.

Dupa cum se cunoaste, una dintre masurile propuse de Ministerul Sanatatii pentru inceperea noului an scolar priveste completarea de catre parinti a unei declaratii pe proprie raspundere, inainte ca acestia sa-si trimita copiii la scoala. Este vorba despre o declaratie prin care parintii dau asigurari ca nu-si vor trimite copiii la scoala daca au prezentat simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios, au fost diagnosticati cu Covid sau au venit in contact cu o persoana testata pozitiv (vezi facsimil).

In aceeasi declaratie, parintii sunt avertizati ca daca ofera date nereale li se vor aplica prevederile art. 292 din Codul penal. “Cunoscand prevederile art. 292 Cod Penal cu privire la falsul in declaratii, declar pe proprie raspundere ca....”, se mentioneaza in declaratie. Adica, parintii sunt amenintat ca daca mint li se vor deschide dosare penale pentru fals in declaratii, in baza art. 292 din Codul penal.

Totusi, in realitate art. 292 din Codul penal invocat de Ministerul Sanatatii nu are nicio legatura cu falsul in declaratii. Art. 292 din Codul penal priveste infractiunea de cumparare de influenta si are urmatoarea forma:

Cumpararea de influenta

(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, pentru sine sau pentru altul, direct ori indirect, unei persoane care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public, pentru a-l determina pe acesta sa indeplineasca, sa nu indeplineasca, sa urgenteze ori sa intârzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Faptuitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta.

(3) Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat, daca au fost date dupa denuntul prevazut in alin. (2).

(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri date sau oferite sunt supuse confiscarii, iar daca acestea nu se mai gasesc, se dispune confiscarea prin echivalent”.

In ceea ce priveste falsul in declaratii, acesta se regaseste la art. 326 din Codul penal. Intr-adevar, in vechiul Cod penal (cel din 1968) reglementarea privind falsul in declaratii era in art. 292. Practic, Ministerul Sanatatii a incurcat Codurile penale si a invocat un articol care in prezent nu mai este in vigoare.

Iata declaratia pe proprie raspundere pe care parintii vor fi obligati sa o semneze inainte sa-si trimita copiii la scoala:

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani