Grid star
eveniment

ALBA-NEAGRA CU SALARIILE DEMNITARILOR – Premierul Marcel Ciolacu anunta ca demnitarii vor fi exceptati de la majorarile salariale. In schimb, proiectul de OUG cu noi masuri fiscale prevede cresterea salariilor demnitarilor (Documente)

Continua discrepantele intre declaratiile publice ale guvernantilor si actele pe care acestia le au in analiza spre adoptare. Un nou exemplu in acest sens priveste salariile demnitarilor.

Astfel, premierul Marcel Ciolacu (foto) a anuntat luni, 11 decembrie 2023, ca salariile angajatilor din sistemul bugetar vor creste din 2024 cu 5%. Exceptie vor face insa demnitarii: "Va fi o majorare la tot sistemul bugetar de 5%, mai putin pentru demnitari. Este o decizie foarte clara”.

Totusi, declaratia prim-ministrului contrazice prevederile din draftul proiectului de OUG privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Un draft in care se prevedea tocmai marirea salariilor demnitarilor. 

Trebuie spus insa ca masura de crestere inclusiv a salariilor demnitarilor nu a fost adoptata, iar proiectul de OUG nu a fost asumat oficial, ci scapat "pe surse", asa cum se obisnuieste, pentru a se lua pulsul opiniei publice.

Iata prevederea din draftul OUG:

Lege de plafonare a salariilor bugetarilor refuzata in Senat

In timp ce premierul Marcel Ciolacu anunta ca salariile demnitarilor nu vor creste, Senatul refuza plafonarea acestora. Asa cum Lumea Banilor a dezvaluit, un proiect de lege care prevede ca salariile bugetarilor, inclusiv ale demnitarilor, sa fie plafonate la nivelul celui incasat de presedintele Romaniei a fost respins de Senat, iar in prezent se afla in Camera Deputatilor. Potrivit expunerii de motive a "Proiectului de lege privind plafonarea veniturilor din sectorul public la nivelul salariului presedintelui Romaniei”, unii bugetari incaseaza mai multi bani decat seful statului, si il depasesc la salariu chiar si pe presedintele SUA.

Spre exemplu, presedintele Klaus Iohannis  a trecut in declaratia de avere un venit anual de 181.944 de lei (anual) din salariu, ceea ce inseamna 15.162 de lei pe luna. Initiatorii proiectului, mai multi parlamentari USR, atrag atentia ca in prezent numeroase institutii ale statului profita de diverse portite sau ambiguitati din lege pentru a-si creste nejustificat salariile, situatie care dateaza de ani de zile, ajungandu-se ca salariile sa creasca la nivele astronomice in unele institutii ale statului.

* Cititi aici integral draftul proiectului de OUG privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani