Grid star
eveniment

SCHIMBARI LA UTILIZAREA CARDURILOR DE ENERGIE – Pot fi achitate si datoriile "istorice”. Atentie: platile pot fi sistate in anumite conditii

Guvernul a operat noi modificari cu privire la utilizarea cardurilor de energie. Astfel, cei 4 milioane de beneficiari pot acum sa plateasca si datoriile de anul trecut.

Prima transa a sprijinului, in valoare de 700 de lei, va putea fi utilizata pana la 27 decembrie 2023. In plus, facturile fata de furnizorii de energie vor putea cuprinde datorii restante incepand cu 1 februarie 2022, cu conditia ca acestea sa fie emise dupa 1 ianuarie 2023. Totodata, se elimina trimiterile la sezonul rece 2022 – 2023, pentru ca prima transa de 700 de lei sa fie utilizata pana la 27 decembrie 2023, fata de 30 iunie 2023, cum era pana la acest moment.

Statul nu plateste penalitatile

Potrivit ministerului Investitiilor, platile pentru datoriile fata de furnizorii de energie nu vor putea include penalitati sau alte daune/interese pentru plata cu intarziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind in sarcina beneficiarului de sprijin.

Pentru identificarea corecta a furnizorilor de lemn de foc, Posta Romana va interoga ”Registrul national al administratorilor de paduri si al ocoalelor silvice”, registru in care se regasesc ocoalele silvice de stat si private si alte entitati care au dreptul sa comercializeze lemn de foc catre populatie. De asemenea, furnizorii de lemn de foc care utilizeaza pentru decontare prin orice modalitate sprijinul acordat din fonduri externe nerambursabile au obligatia ca la incheierea protocolului incheiat cu Posta Romana sa faca dovada ca au dreptul legal sa comercializeze material lemnos catre populatie.

Anularea cardului

O alta prevedere nou introdusa vizeaza anularea cardului si sistarea platilor catre beneficiarii de sprijin, in cazul in care se constata ca la momentul acordarii sprijinului beneficiarul nu era eligibil.

De la inceputul programului si pana in prezent, peste 2,4 milioane de familii si-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie, valoarea totala a platilor efectuate ajungand la 541 milioane lei.

Peste 4 milioane de persoane beneficiaza de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani