Grid star
eveniment

NOI INREGISTRARI CU NICUSOR DAN – Exclusiv: candidatul PNL-USR-PLUS, prins pe combinatii pentru „Caine” (Audio)

Lumea Banilor va prezinta in exclusivitate noi inregistrari audio cu deputatul USR Nicusor Dan (foto 1), cel care candideaza la Primaria Capitalei din partea PNL, USR si PLUS. Inregistrari in care Dan se aude insistand pe langa un functionar din Primaria Sectorului 4 in favoarea controversatului om de afaceri Mihai Mitrache, poreclit „Caine” (foto 2), pentru ca autoritatile locale sa nu demoleze cladirea ridicata ilegal de catre acesta in Parcul Oraselul Copiilor.

Luni, 14 septembrie 2020, in inregistrarea publicata de catre creatoarea de moda Dana Budeanu (click aici pentru a citi), l-ati putut auzi pe Nicusor Dan insistand pe langa functionarul PS4 pentru ca Mitrache sa fie scutit de demolare. Intre timp, s-au aflat atat identitatea functionarului (fostul jurnalist Cristian Zarescu – foto 3 dreapta –, actualmente consilierul primarului Sectorului 4, Daniel Baluta – foto 3 stanga –, si purtatorul de cuvant al primariei), cat si contextul in care a fost facuta inregistrarea. Mai exact, convorbirea era a patra dintr-un sir de discutii intre Zarescu si Dan, purtatorul de cuvant explicandu-i parlamentarului USR ca situatia este mai complicata decat la prima vedere.

„Cainele” a facut scandal cu politia

Mai precis, Cristi Zarescu ii atrage atentia lui Nicusor Dan ca Mihai Mitrache injura si ameninta politistii, distrusese barierele din parc, le facuse plangeri penale reprezentantilor Primariei S4 si ii chemase in judecata in civil, nefiind dispus la niciun fel de dialog cu autoritatile locale. Or, daca ar fi dorit ca acest dialog sa aiba loc, Nicusor Dan ar fi trebuit sa-l roage pe „Caine” sa-si indrepte comportamentul si sa-si retraga plangerile impotriva primariei. In schimb, dupa cum veti auzi mai jos, deputatul USR o tine una si buna: ca imobilul construit de Mihai Mitrache este legal si ca Primaria Sectorului 4 comite un abuz.

De asemenea, este important sa mentionam ca, potrivit inregistrarilor, USR-istul a evitat sa aiba o intrevedere cu oficialii PS4, pretextand ca trebuia sa stea in izolare doua saptamani, din cauza ca participase la un eveniment unde fusese prezent si senatorul Vergil Chitac, cel care avea sa fie confirmat cu coronavirus. Pe cale de consecinta, pentru un plus de rigoare, localizam temporal cele patru convorbiri dintre Nicusor Dan si Cristian Zarescu in intervalul 13-27 martie 2020.

Mai jos veti citi transcrierea primelor trei inregistrari. A patra convorbire v-am prezentat-o deja aici. Mentionam ca am incarcat pe Soundcloud cele patru inregistrari sub forma de playlist, deci ultimele trei vor porni automat dupa ce se va termina de redat prima.

Iata discutiile dintre Nicusor Dan si Cristian Zarescu:

I

Cristian Zarescu: V-am ramas dator de ieri cu un raspuns. OK: putem sa mergem catre o intelegere, dar primul lucru pe care trebuie sa-l faca, in primul si-n primul rand, e sa-si retraga, pentru inceput, plangerile numeroase pe care le-a facut si procesele pe care le-a intentat. Pentru ca nu stiu daca stiti: omul acela ne-a creat enorm de multe probleme. Lasand la o parte ca a daramat barierele, ne-a amenintat, a amenintat politistii, a intrat in conflict cu politistii, a vorbit foarte urat la adresa angajatilor de la primarie (ca suntem cateii lui), ne-a facut nu stiu cate plangeri la DNA... Dupa ce a vazut ca n-are succes cu plangerile la DNA, a facut plangeri la procurorii de la DNA... Deci foarte, foarte multe probleme ne-a creat acest personaj. Putem sa discutam despre o eventuala retragere a deciziei, dar doar dupa ce vedem ca primul pas il face el – si anume: sa retraga el tot ce are impotriva noastra.

Pentru ca, lasand la o parte... Toata lumea spune ca el e dealer acolo, ca e interlop, ca e peste... Ce sa va spun? Are toate postarile impotriva noastra, vorbeste foarte urat de noi, de primarie, de angajatii primariei, de politie... Nu va mai spun: scandaluri acolo... A rupt bariera de la parc, vrand sa intre cu masina... Dumneavoastra aveti cunostinte de toate problemele astea?

Nicusor Dan: Nu. Eu am fost contactat de avocatul lui si intre timp m-am intalnit cu el de vreo doua ori.

Cristian Zarescu: Si dumneavoastra ce v-a spus?

Nicusor Dan: Pai, mie mi-a prezentat situatia juridica: faptul ca el are o cladire, proprietate din 1975.

Cristian Zarescu: Eu va inteleg, dar acuma eu va spun pentru dumneavoastra, pentru ca stiti ca noi avem o relatie foarte buna si vrem s-o avem in continuare. Cu siguranta ca va putem ajuta cu orice alta problema si chiar si cu asta va putem ajuta, dar v-am spus mai devreme conditiile. Dar eu va spun si pentru dumneavoastra: omul acela este o persoana cu foarte multe probleme cu legea. Adica va spun si pentru dumneavoastra, in cazul in care va asociati cu aceasta persoana. Bine: 'asocierea' este cu ghilimelele de rigoare si acuma vorbim ca intre prieteni. Dar va spun sa aveti si dumneavoastra grija, pentru ca va spun: acest Mitrache – numit si 'Catelul' – a facut enorm de multe probleme autoritatilor. Lasand la o parte faptul ca este un dealer de droguri in parc, acolo, este un interlop, este un peste cunoscut. Adica eu va spun pentru dumneavoastra. Deci daca retrage toate postarile de pe Internet, toate plangerile pe care le are (ne-a chemat din nou in judecata, desi n-avea niciun drept), daca vedem o astfel de ingaduinta si de venire catre noi din partea lui, putem sa discutam mai departe. Dar deocamdata trebuie sa vedem din partea lui un prim pas facut. Si toata lumea stie situatia aici, ca am vorbit cu dumneavoastra. Si catre dumneavoastra este un sfat sa aveti grija, pentru ca el este departe de a fi un om corect. Intelegeti?

Nicusor Dan: Da, da, da, da.

Cristian Zarescu: Avocatul – normal – v-a prezentat situatia juridica. Si normal: orice avocat isi apara clientul – e logic. Dar eu va spun dumneavoastra, sa aveti si dumneavoastra grija.

Nicusor Dan: Da, da, da. Dar stiti ca el a castigat trei procese cu dumneavoastra. Instantele i-au dat dreptate.

Cristian Zarescu: Acum, dezafectarea locatiei se face 100% legal – va dati seama ca n-am fi facut. El oricum deja acolo nu mai are curent, gaze si apa. Nu, mint: mi se pare ca curent mai are. Dar nu mai are gaze si apa. Deci va dati seama ca daca noi am obtinut debransarea lui, n-am fi facut chestia asta daca era ilegal. Pana la urma, politia are un departament juridic; primaria – la fel. Adica domnul primar n-ar fi luat o astfel de decizie daca nu era in regula.

Nicusor Dan: Din actele pe care le-am vazut, eu sunt convins ca e ilegal.

Cristian Zarescu: OK – poate n-ati vazut dumneavoastra toate actele. Eu, de partea cealalta, va spun ca totul este legal. N-am fi mers la dezafectarea unei locatii daca nu era legal. Pentru ca ulterior s-au mai facut dezafectari acolo, in parc, si n-a fost nicio problema. Dar OK – v-am zis doua chestii: dumneavoastra sa aveti grija (si e un sfat amical, prieteneste; ca nu pot sa spun ca suntem prieteni, dar ne cunoastem) si doi: intai sa faca el primul pas catre noi, sa retraga toate plangerile, toate chemarile in judecata pe care le-a facut si toate postarile pe Facebook... Acuma, lasand la o parte amenintarile si astea, ca au fost – sa stiti ca e in proces si cu politia. I-a amenintat pe politisti, i-a amenintat pe fata: ba, ca toti astia din primarie sunt cateii mei, ca cand bat din palme sunt la cheremul meu, ca ii am pe toti la mana... Deci asta va spun sigur; mie imi pare rau ca aseara nu stiam ca Mitrache e Catelul, ca v-as fi spus chestia asta de aseara. Ca si eu stiu speta de acolo. Adica e arhicunoscuta.

Nicusor Dan: Cum? El a amenintat politistii?

Cristian Zarescu: Da, da. El a amenintat politistii. Sunt foarte multe... De fiecare data cand politistii s-au dus la el, s-a lasat cu amenintari. Pentru ca – iertati-ma ca va spun – in fiecare weekend, la el, in parc, se dau petreceri la care el participa si iese un halimai, de nu vreti sa stiti. El a incercat de mai multe ori sa intre cu masina in parc, a daramat bariera, are plangere penala pentru distrugere... Adica avocatul nu v-a pus la dispozitie toate actele. Daca vreti, vi le putem pune si noi la dispozitie. Dumneavoastra nu stiti toata speta.

Nicusor Dan: Bineinteles ca nu stiu, dar...

Cristian Zarescu: El este cunoscut acolo, in parc, ca o persoana – sa spunem, ca sa fim legali – certata cu legea. Daca vreti sa fim... Lasand la o parte comportamentul lui total golanesc (ca sa folosesc un cuvant de pe strada), golanesc fata de noi, ca autoritati. Sunt convins ca daca dumneavoastra ati fi fost in locul nostru si ati fi ocupat aceasta functie, n-ati fi stat de vorba cu aceasta persoana nici macar un minut, daca stiati toate datele.

Nicusor Dan: Da. Da, da.

Cristian Zarescu: OK. Deci transmiteti-i acest mesaj, va rugam frumos, sa faca primul pas catre noi. Primul pas insemnand in mai multi pasi, sa vedem ca se intampla ceva in sensul asta si – evident – sa-si modifice comportamentul fata de autoritati, nu fata de primar sau fata de X sau fata de Zarescu. Fata de autoritatile locale ale Sectorului 4, unde el isi desfasoara activitatea.

Nicusor Dan: Bun. Si cum putem sa facem asta exact? Adica sa se intalneasca el cu cineva?

Cristian Zarescu: Nu. Dumneavoastra transmiteti-i sa faca primul pas: sa ne aduca dovada ca si-a retras, in primul rand, ce a depus impotriva noastra. Pentru ca nu este legal ce a depus si nu are niciun fel de dreptate. Ca dovada ca a facut o plangere la DNA. Evident ca s-a dat NUP si, dupa ce s-a dat NUP a facut plangere impotriva procurorului, ca de ce a dat NUP. Ca sa stiti cum stam. El sa faca primul pas si dup-aia putem sa mergem mai departe, intr-o eventuala mediere a acestui conflict – pe care eu, personal, nu o vad dusa la bun sfarsit, pentru ca cunoastem personajul. El nu este asa cum stiti dumneavoastra.

controversatul afacerist Mihai Mitrache, poreclit Caine

Nicusor Dan: Mhm.

Cristian Zarescu: Mai vorbiti cu el o data, mai tinem legatura. Putem sa vorbim cand vreti. Daca vreti, putem sa avem si o intalnire, la care sa vina si...

Nicusor Dan: Eu pot sa am o intalnire, numai ca ghinionul face ca am fost la intalnirea aia cu senatorul Chitac si trebuie sa stau la domiciliu 15 zile.

Cristian Zarescu: Am inteles. OK. Atunci transmiteti-i dumneavoastra pe telefon asta si ne mai auzim peste cateva zile, sa mai inaintam putin. Dar va spun sigur ca...

Nicusor Dan: Eu pot sa-l pun la o discutie cu oricine. Adica pot sa-l rog sa vina la o discutie cu dumneavoastra sau cu oricine, ca sa existe o prima sansa de mediere.

Cristian Zarescu: Eu as vrea sa avem o discutie cu dumneavoastra si sa va spunem exact. In mare, ce v-am spus eu acum sa va spunem si dumneavoastra. Pentru ca va repet: dumneavoastra ati fost un pic tras pe sfoara la chestia asta. Si daca nu aveam o relatie atat de buna cu dumneavoastra, nu era OK, pentru ca ati fost tras pe sfoara de catre o persoana care, din punctul meu de vedere, nu merita ajutorul dumneavoastra.

Nicusor Dan: Mhm. Am inteles. Bine – o sa mai informez si eu, intre timp.

Cristian Zarescu: Dar noi, Primaria Sectorului 4, avem o relatie prea buna cu dumneavoastra si e clar ca putem sa discutam mult mai mult din aceste puncte de vedere.

Nicusor Dan: Mhm.

Cristian Zarescu: OK? Tinem legatura, va multumesc mult si sa aveti grija de dumneavoastra, sa va faceti bine, chiar daca stiu ca nu sunteti bolnav. Da?

Nicusor Dan: Da, da.

Cristian Zarescu: Bine. Sa traiti. Sa traiti.

Nicusor Dan: Bine, multumesc. La revedere”.

II

Nicusor Dan: Alo?

Cristian Zarescu: Ce faceti?

Nicusor Dan: Buna ziua. Acasa.

Cristian Zarescu: Cum va simtiti?

Nicusor Dan: Foarte bine. Foarte bine.

Cristian Zarescu: Da? Nicio simptoma, nimic?

Nicusor Dan: Nu, nimic.

Cristian Zarescu: Au mai evoluat un pic lucrurile, dar, din pacate, au evoluat asa cum noi ne asteptam si cum nu e bine. Deci ala s-a apucat sa-l sune pe directorul nostru de la parc si i-a vorbit intr-un fel in care mi-e rusine sa va reproduc. Din pacate, foloseste numele dumneavoastra foarte, foarte mult – la modul: opriti-va cu demolarea, ca luni am aranjat o intalnire cu prietenul meu, Nicusor Dan (a folosit de zece ori cuvantul 'prietenul meu, Nicusor Dan') si ca o sa ne intalnim cu Nicusor Dan – care acum e in carantina – si cu Zarescu si stati linistiti, ca nu mai aveti voi ce sa demolati si ca vedeti voi dup-aia dosare penale in continuare ce va fac. Deci asta e...

Nicusor Dan: Nu e deloc in regula asta.

Cristian Zarescu: Da. Conversatie pe care a avut-o cu directorul nostru de la parc, cu care el a tot tinut legatura. Acuma, da: e o problema. In primul rand, OK: e clar ca noi n-avem cum sa ne intelegem cu o astfel de persoana, dar numai si dumneavoastra sa aveti grija, pentru ca – va repet – a folosit numele dumneavoastra si e citat ce va dau: 'prietenul meu, Nicusor Dan'.

Nicusor Dan: Eu am vorbit cu el ieri cum am vorbit. I-am spus ca trebuie ca daca vrea sa ajunga la o intelegere, trebuie sa faca si el niste pasi inapoi. A zis ca e OK si i-am zis ca sa ne intalnim, ca sa vedem exact la ce plangeri sa renunte el. Adica o situatie juridica pe care eu nu o stapanesc in totalitate. Si i-am zis sa gaseasca cumva un mediator pana cand eu pot sa ies din casa.

Cristian Zarescu: Acuma, e clar ca relatia asta cu Mitrache nu va ajuta cu absolut nimic. Este clar ca el s-a folosit... Faptul ca dumneavoastra i-ati intins un deget, iar el va ia toata mana si, din pacate... Si v-am zis: continua sa ne si ameninte cu dosare. Adica el ne ameninta pe noi – noi, care suntem autoritatea locala. Adica...

Nicusor Dan: Mhm. Da.

Cristian Zarescu: Acuma, nu stiu... Bine: nu va dau eu sfaturi, dar cred ca ar trebui sa aveti si dumneavoastra grija la capitolul asta, pentru ca e clar ca omul asta nu se potoleste. Adica va dati seama: noi ieri am discutat, a ramas ca el incepe sa faca ceva si azi-dimineata a pus mana pe telefon si a continuat sa ameninte, folosindu-se in amenintari si de dumneavoastra.

Nicusor Dan: Mhm. Da. OK: o sa-l sun, o sa vorbesc cu el acum inca o data, ca sa ii spun sa se potoleasca. Da.

Cristian Zarescu: Nu stiu. Cred ca... Da. Acuma, nu stiu: mai departe, stiti dumneavoastra mai bine ce aveti de facut. Dar sa aveti grija, ca e clar ca... V-am zis: e un personaj mai mult decat periculos si care n-a facut toata viata lui decat sa incalce saptezeci de mii de legi – inclusiv de ultraj... V-am zis: droguri, prostitutie, distrugere... Adica sa stiti ca sunt filmari cu el cand distruge bariera.

Nicusor Dan: Mhm. Da, da, da. I-am spus de asta si mi-a si ca pe una a platit o amenda si pe una i s-a dat neinceperea urmaririi penale sau ceva.

Cristian Zarescu: Da, dar inseamna ca v-a recunoscut ca a distrus bariera.

Nicusor Dan: Da, da, da. A recunoscut asta, da.

Cristian Zarescu: Ma bucur ca va recunoaste, ca inseamna ca ma credeti si pe mine ca nu exagerez.

Nicusor Dan: Mhm. Da.

Cristian Zarescu: OK – bine. Eu astept un semn. Tinem legatura, aveti grija si vorbim, domnu' Nicusor, da?

Nicusor Dan: Da, da, da. Deci, spre deosebire de ce am vorbit ieri (ca ieri nu stiam exact), eu trebuie sa stau acasa pana de luni intr-o saptamana. Adica chiar daca-mi iese testul negativ (test pe care l-am facut ieri), trebuie sa mai stau pana de luni intr-o saptamana. Adica inca noua zile.

Cristian Zarescu: Da. Oricum: cred ca sunt putine sanse sa ne putem intelege cu acest personaj. Daca el, dupa o astfel de discutie in care noi am venit catre o mediere, el vine si are atitudinea asta... Ma intelegeti si dumneavoastra.

Nicusor Dan: Mhm. Da.

Cristian Zarescu: OK. Tinem legatura si aveti grija, da?

Nicusor Dan: Da, da.

Cristian Zarescu: Bine. Sa traiti.

Nicusor Dan: Bine – multumesc”.

primarul Sectorului 4, Daniel Baluta, si consilierul Cristian Zarescu

III

Nicusor Dan: Alo?

Cristian Zarescu: Ma iertati – conduc si de-aia v-am dat pe speaker. Ia spuneti-mi!

Nicusor Dan: Nu... M-ati sunat ieri si mi-a ramas pe silent (n.r. telefonul) dupa-amiaza si l-am vazut...

Cristian Zarescu: Pai, da: v-am sunat, v-am trimis si inregistrarile alea, sa vedeti si dumneavoastra cam cum vorbeste omuletul ala despre noi.

Nicusor Dan: Mhm. Am inteles.

Cristian Zarescu: Le-ati ascultat?

Nicusor Dan: Da. Am ascultat o data ieri.

Cristian Zarescu: Mai avem cateva. Nu v-am mai trimis chiar tot, ca nu voiam sa va... Intelegeti? Si oricum: din punct de vedere juridic, noi suntem 100% acoperiti. Adica noi vrem sa va ajutam si vrem sa avem o relatie in continuare foarte buna, cum o avem si acum. Dar nici noi putem sa acceptam. Pana la urma, puneti-va putin si in locul nostru: ce ati face daca ati fi in locul nostru si ati fi primar si ala ar vorbi asa de dumneavoastra? Pana la urma, omul ala de care vorbeste este seful ADP-ului. Adica...

Nicusor Dan: Da... OK. Haideti sa ma uit si eu cu atentie pe ce mi-ati trimis si va dau un raspuns.

Cristian Zarescu: Noi v-am dat un eventual raspuns la ce ati vrea dumneavoastra...

Nicusor Dan: Da, eventual, eventual, da...

Cristian Zarescu: Da. Sa trimeteti la prefectura. Numai ca Mitrache, in continuare, dupa cum ati vazut si din inregistrare, vorbeste foarte, foarte urat. Acuma, nu stiu... V-am mai spus: cred ca si dumneavoastra ar trebui sa aveti un pic atentie, daca vreti sa-l sprijiniti sau nu pe acest om, chiar daca stiu ca dumneavoastra, in general, incercati sa sprijiniti cauzele drepte. Dar aceasta nu este o cauza dreapta. Omul ala este un om cu foarte multe probleme. Iar ajutorul pe care dumneavoastra il dati din partea dumneavoastra si a asociatiei ar trebui sa vi-l gestionati un pic mai bine. Va repet: nu sunt in situatia in care sa va dau sfaturi; doar va spun ceea ce cred despre aceasta speta. Adica asocierea dumneavoastra cu un asemenea personaj... Mai ales ca el vorbeste foarte urat si despre prietenia cu dumneavoastra. Adica la modul ca sunt prieten, ca Nicusor, ca fratele meu, ca el o sa ma salveze, ca stati, ba, linistiti, ba, fraierilor, ca nu faceti nimic, ca vine Nicusor cu mine... Si asa mai departe.

Nicusor Dan: Mhm. Mhm. Da. Eh... Vorbim.

Cristian Zarescu: Adica au fost si discutii legate de modul in care dumneavoastra il ajutati pe el si pentru ce anume il ajutati. Dar acolo nu am nicio dovada si nu vreau sa vorbesc. Dar el vorbeste si despre aspectele astea.

Nicusor Dan: Mda. Am inteles. Da.

Cristian Zarescu: Adica Mitrache asta, din punctul meu de vedere, nu va ajuta cu nimic nici pe dumneavoastra. Mai ales ca si dumneavoastra sunteti intr-o pozitie acum in care stiti foarte bine ce planuri aveti pentru viitor. Dar oricum, va repet: deci noi va ajutam cu orice altceva, va ajutam si in speta aceasta. El nu a facut niciun pas inainte catre noi, din ceea ce v-am rugat sa-i transmiteti: adica sa-si retraga din plangeri, sa retraga dosarele pe care ne ameninta ca le face... Ba dimpotriva: el suna si vorbeste cum vorbeste in acea inregistrare.

Nicusor Dan: Mhm. OK. Haideti ca... Ieri n-am facut nimic. Adica am ascultat inregistrarea aia, dar am fost prins cu altele si n-am apucat sa ma ocup de acest lucru. Dar azi, mai pe dupa-amiaza, o sa am timp. O sa am timp sa vorbesc si cu avocatul lui, sa-l intreb.

Cristian Zarescu: Nu stiu... Eu, daca vreti un sfat, eu v-as sfatui sa nu... Sa stati cat puteti de departe de cazul asta, pentru ca nu cred ca va ajuta cu nimic. Dar acuma dumneavoastra stiti mai bine – sunteti un om cu mai multa experienta ca mine... OK, bine: eu astept un telefon, domnu' Nicusor, si tinem legatura, da?

Nicusor Dan: Da, da. Bine, multumesc.

Cristian Zarescu: Sa traiti, sa traiti”.

https://soundcloud.com/valentin-busuioc-844700797/sets/nicusor-dan-intervine-pentru-mihai-mitrache-caine

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani