Grid star
companii

NU TOATA LUMEA SUFERA IN CRIZA – Profitul net al Transilvania Constructii SA a crescut cu peste 27% fata de anul trecut

Nu toate sectoarele economiei romanesti sunt puternic lovite de criza. De exemplu, volumul lucrarilor de constructii a crescut la 6 luni (in perioada ianuarie-iunie 2020 fata de acelasi interval din 2019) cu 18,9% ca serie bruta si 21% ca serie ajustata sezonier, a anuntat Institutul National de Statistica vineri, 14 august 2020. Evolutia pozitiva este confirmata si de rezultatele SC Transilvania Constructii SA din Cluj-Napoca (simbol BVB: COTR).

Luni, 17 august 2020, firma a raportat catre Bursa de Valori Bucuresti un profit net de 5.478.273 de lei la 30 iunie 2020, in crestere cu 27,25% fata de rezultatul net inregistrat la 30 iunie 2019 (cand indicatorul s-a cifrat la 4.304.874 de lei).

Iata principalele explicatii ale Transilvania Constructii:

„Pana la data aprobarii prezentelor situatii financiare activitatea curenta a societatii nu a fost afectata semnificativ. Astfel, desi au existat o serie de cereri din partea chiriasilor de amanare plati sau reduceri de chirie, aceste solicitari au avut doar un efect marginal asupra cash-flow-ului.

Nu s-au inregistrat intreruperi de contracte incheiate cu clientii importanti. Astfel, in primul Semestru al anului 2020, principalii indicatori financiari ai societatii (Cifra de Afaceri, Profit Operational, Profit Net) sunt in linie cu cei bugetati, abaterile fiind nesemnificative. Profitul net inregistrat in primul semestru este de 5.478.273 lei, cu 7 % mai mare decat cel estimat.

Cu toate acestea, societatea a luat o serie de masuri, in vederea gestionarii riscurilor financiare generate de pandemie. Cele mai importante masuri finaciare implementate de societate au fost:

-in ceea ce priveste relatia cu chiriasii, societatea a incheiat o serie de acorduri cu acestia, prin care au fost acordate amanari la plata sau reduceri de chirie, pe perioada determinate;

-in ceea ce priveste managementul trezoreriei, societatea a incheiat acorduri cu finantatorul , prin care s-au obtinut perioade de gratie la plata principalului. Aceste acorduri au asigurat un plus de lichiditati, ce urmeaza a fi utilizate de societate pentru continuarea programelor de investitii aflate in derulare;

-societatea a amanat o serie de investitii , programate pentru anul 2020 si care nu demarasera la debutul pandemiei.

Avand in vedere ca societatea nu a inregistrat pierderi semnificative generate de neplata facturilor de catre clienti, nu a considerat necesar sa ajusteze politicile de evaluare a riscului de credit”.

COTR iese de pe BVB

Amintim ca la 22 iunie 2020, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) a aprobat retragerea actiunilor societatii de la tranzactionarea pe BVB si transformarea societatii intr-una de tip inchis. COTR estimeaza ca operatiunea va fi incheiata complet pana la sfarsitul anului 2020. Impactul financiar asupra companiei este estimat la circa 100.000 de euro (sume pe care societatea le va achita actionarilor care-si vor exercita dreptul de retragere din societste), suma cu care se vor diminua disponibilitatile banesti si capitalurile proprii ale firmei.

* Cititi aici intregul raport al COTR transmis BVB

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani