Grid star
companii

OMV PETROM SI ROMGAZ, INVESTITII DE 4 MILIARDE EURO – Cele doua companii anunta decizia de a dezvolta Neptun Deep. Se promit 100 miliarde metri cubi de gaze

OMV Petrom si Romgaz anunta decizia de a dezvolta Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona romaneasca a Marii Negre, care va furniza un volum total de 100 miliarde metri cubi de gaze. Se estimeaza ca productia va incepe in 2027, fiind planificate investitii de pana la 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectului.

OMV Petrom si Romgaz anunta ca au aprobat planul de dezvoltare a zacamintelor comerciale de gaze naturale Domino si Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep. Acesta urmeaza sa fie depus la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale pentru confirmare. OMV Petrom este operatorul, fiecare dintre companii avand o participatie de 50% in proiect.

Proiect de mare adancime

Potrivit CEO OMV Petrom, Christina Verchere, se intra in faza de dezvoltare a primului proiect offshore de mare adancime din Romania:

Proiectul va contribui la cresterea economica a Romaniei si va consolida securitatea energetica a tarii. Pentru a ilustra dimensiunea proiectului: productia este echivalenta cu cererea anuala curenta de gaze naturale a 4,3 milioane de gospodarii multiplicata de 30 de ori. De asemenea, este un pas major pentru strategia noastra 2030 prin care sustinem tranzitia energetica in Romania si in regiune”.

Director General Romgaz, Razvan Popescu, a declarat ca Neptun Deep este un proiect strategic pentru Romania si pentru regiune din perspectiva asigurarii necesarului de gaze naturale si tranzitiei energetice a tarii. Infrastructura necesara pentru dezvoltarea zacamintelor offshore de gaze naturale Domino si Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de productie submarine si reteaua de conducte colectoare asociate, o platforma offshore, conducta principala de gaze catre Tuzla si o statie de masurare a gazelor. Platforma isi genereaza propria energie electrica, functionand la cele mai inalte standarde de siguranta si protectie a mediului. Intreaga infrastructura va fi operata de la distanta, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acesta permite optimizarea proceselor si va contribui la imbunatatirea performantei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic si reducerea emisiilor.

Se asteapta confirmarea ANRM

Productia la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual timp de circa 10 ani. Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra are o suprafata de 7.500 km2 si se afla la o distanta de circa 160 km de tarm, in ape cu adancimi cuprinse intre 100 si 1.000 de metri. Explorarea perimetrului a fost accelerata in 2008 si a inclus doua campanii de achizitie 3D si doua campanii de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze a avut loc in 2012. Volumele anterior mentionate reprezinta valori estimative ale proiectului. Volumele exacte finale urmeaza sa fie confirmate de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), odata cu autorizarea planului de dezvoltare. Titularii acordului petrolier vor face demersuri pentru a actualiza informatiile, in conformitate cu prevederile legale aplicabile”, potrivit OMV si Romgaz.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani