Grid star
interviuri

OPERATIUNEA BULETINUL – Suspiciuni de tentativa de frauda la alegerile locale (Video)

Planeaza tot mai multe suspiciuni ca PNL si USR, cu sanse destul de mici sa castige sectoarele din Bucuresti si Primaria Generala a Capitalei, vor incerca sa apeleze la actiuni de fraudare a alegerilor locale din 27 septembrie 2020. Iar suspiciunile sunt provocate de modul in care PNL si USR au ales sa stranga semnaturile necesare depunerii candidaturilor.

Ne referim la procedura de strangere de semnaturi derulata online, in care persoanele care semneaza pentru sustinerea candidatilor PNL si USR sunt obligate sa trimita o copie scanata a cartii de identitate sau o fotografie a acesteia, alaturi de semnatura electronica. Unul dintre scenariile vehiculate in mediile politice priveste situatia in care copiile dupa cartile de identitate ajunse in bazele de date ale PNL sau USR pot fi introduse apoi in baza de date cu alegatorii care au votat, chiar daca titluarii cartilor de identitate nu s-au prezentat la vot. Desigur, nimic nu s-ar putea intampla fara o complicitate a autoritatilor.

Asupra acestui mecanism si a potentialului de frauda a atras atentia primarul PSD al Sectorului 6 Gabriel Mutu. Intr-un interviu acordat Lumea Banilor, Gabriel Mutu a explicat concret cum s-ar putea derula actiunea de fraudare a alegerilor, sustinand ca Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) ar trebui sa se sesizeze in legatura cu modalitatea de strangere a semnaturilor de sustinere derulata de PNL si USR. Mai ales ca trimiterea unei copii electronice a cartii de identitate nu este prevazuta de legislatia electorala.

De asemenea, edilul Sectorului 6 dezvaluie ca exista o disperare uriasa in interiorul PNL si USR, dar si faptul ca pentru cele doua partide au fost mobilizate forte si fonduri impresionante in vederea alegerilor locale.

Iata fragmentul din interviul acordat Lumea Banilor de catre Gabriel Mutu in care primarul Sectorului 6 vorbeste despre posibilele actiuni ale PNL si USR de fraudare a alegerilor locale din 27 septembrie 2020:

https://www.youtube.com/watch?v=hyhxdWnO0bk

Publicatia Lumea Justitiei a sesizat o posibila problema. Este vorba despre modul in care sunt stranse semnaturile de catre PNL si USR. Nu stiu daca ati citit, au un program online in care este obligatoriu sa trimiti o copie scanata a buletinului. Este un potential de frauda la alegeri?

In momentul in care soliciti scanarea actului de identiate, o poza a actului de identitate ma gandesc ca poate functiona in logica celui care se duce la sectia de votare, si primul lucru pe care il face cand se prezinta este sa dea cartea de identitate, care se pune intr-un suport amplasat in fata camerei de luat vederi de la tableta respectiva, iar camera face o poza a actului de identitate. Problema este ca, ma gandesc, aceste partide pot detine softuri prin care in momentul in care ne apropiem de ora 21, ora la care se inchide procesul electoral, reprezentantii acestor partide avand in vedere ca au listele cu alegatorii in fata pot transmite catre un server, catre o baza de date informatia ca Mutu Gabriel nu a votat. Pui Mutu Gabriel si sectia de votare. Eu ma pot gandi ca avand aceasta scanare, actul de identitate in baza ta de date undeva se pot intrepatrunde actiunile.

Adica poate fi introdusa poza aflata la partid...

Exact. Este grav ce se intampla.

Mai ales ca semnatura ulterior e usor de falsificat in conditiile in care deja ai un model de semnatura electronica.

Noi am inceput procedura de strangere de semnaturi acum trei zile si colegii mei de la partid care merg in teren si interactioneaza cu oamenii s-au intalnit si cu reprezentantii celorlalte partide. Ce sa vezi, in Sectorul 6 - avand in vedere ca primarul Gabriel Mutu este un primar iubit de locuitori, si-a facut treaba, este apreciat – lumea vine si semneaza. In cealalta parte, nu. Doi la mana: exista acele corturi amplasate in Sectorul 6 pe care noi le utilizam in scopul de a derula o activitate politica, dar alte partide folosesc acele corturi (care de fapt nu sunt corturi) doar ca suport publicitar pentru campania electorala. Si aici ma refer la cuburi, care chipurile sunt folosite in scop electoral pentru strangere de semnaturi, dar care efectiv au patru fete, nu poti intra, nu exista nimeni la cubul respectiv si nu strange nimeni semnaturi.

Vreti sa spuneti ca nu au de unde sa stranga semnaturile?

Asta e problema mea, ca atat timp cat eu nu vad pe nimeni ca se duce, o persoana care sa se opreasca sa semneze, cum poti sa ai pretentia ca depui minimul necesar, acele 1.500-1.600 de semnaturi, in contextul in care nu exista interactiune cu oamenii lor. Am tot dreptul sa ma gandesc ca intentia este sa fraudeze foarte mult.

Cine ar trebui sa se sesizeze?

Autoritatea Electorala Permanenta ar trebui sa se sesizeze vizavi de aceasta procedura. Si vreau sa va mai spun ca listele practic sunt completate de persoana care strange semnatura, dar semnatura data pe acel tabel este semnatura olografa, scrisa cu pixul, de catre sustinatori. Oricand se poate face o expertiza grafologica pe aceasta semnatura. Eu n-am inteles cum s-ar putea face o expertiza grafologica pe o semnatura data pe un ecran, imi este greu sa inteleg cum s-ar putea face lucrul acesta. Eu din cate stiu, procedura nu exista in astfel de cazuri, adica legea electorala sa permita colectarea acestor semnaturi in formatul asta. Inteleg ca s-au dat niste norme interne, ordin dat de AEP, dar totusi noi avem o lege dupa care ar trebui sa mergem toti.

Deci clar exista ceva, o intentie pentru ca disperarea este foarte mare. Exista o mobilizare si fonduri enorme care sunt angrenate in aceste actiuni. Va dau un singur exemplu: in momentul in care ai un guvern care aloca peste 200 milioane lei pentru publicitate, la spoturile pe care le stim cu toti, dar nu exista zi sau emisiune importanta unde sa nu fie prezenti candidatii PNL imi este greu sa nu fac legatura intre banii platiti de guvern cu beneficiile pe care le primesc acesti oameni. Si ce sa vezi, merg la emisiuni si nu spun nimic, aici este cel mai grav. Eu am fost invitat la emisiuni pentru ca realizatorii ma cheama caci am ce sa le spun, dar cand vezi ca vine cineva care pur si simplu da raspunsuri pe langa subiect, atunci ma gandesc ca este un aranjament.

* Vedeti aici prima parte a interviului cu primarul Sectorului 6 Gabriel Mutu

* Vedeti aici partea a doua a interviului cu primarul Sectorului 6 Gabriel Mutu

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani