Grid star
interviuri

HELICOPTER MONEY IN ROMANIA – Calin Popescu Tariceanu propune infuzia de capital pentru depasirea crizei cauzate de COVID 19: "Ca sa pornesti economia, in momentul in care ea s-a impiedicat, vii cu niste metode care nu sunt metode ortodoxe. Este o infuzie

Liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu (foto) propune o metoda inedita pentru repornirea economiei. Intr-un interviu acordat in exclusivitate Lumea Banilor, presedintele Partidului Alianta Liberalilor si Democratilor vorbeste despre solutia "Helicopter money", lansata de economistul american Milton Freedman, lureat al premiului Nobel, care a vorbit inca din 1969 despre tehnica infuziei de capital intr-o tara greu incercata economic in urma unei crize.

In interviul pentru Lumea Banilor, Calin Popescu Tariceanu dezvolta aceasta metoda, aratand ca poate fi o solutie pentru tara noastra, in conditiile in care Guvernul Orban nu a adoptat nicio masura categorica de ajutorare a societatilor romanesti si a romanilor, in incercarea de a evita falimentul personal al acestora.

Redam declaratiile liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu pentru Lumea Banilor:

https://www.youtube.com/watch?v=OYYRofCYFhM

"Revenind la problema economica, sunt solutii care ar putea sa contribuie la repornirea econimica. Am facut chiar zilele trecute un comentariu in Evenimentul Zilei in care am vorbit despre o solutie care a fost preconizata de un mare economist liberal, Milton Freedman, care este si laureat al premiului Nobel, si aceasta solutie este numita "Helicopter money". Ce inseamna lucrul asta? Ca sa pornesti economia, in momentul in care ea s-a impiedicat, vii cu niste metode care nu sunt metode ortodoxe. Este o infuzie de bani, asa cum daca ne uitam se petrece si in alte parti. In Statele Unite au fost dati bani direct la cetateni ca sa stimuleze consumul si sa reporneasca economia. La noi s-ar pune intrebarea "pentru cine o facem?", si desigur putem stabili un criteriu.

Sa spunem ca toti cei care au sub venitul mediu ar putea sa primeasca pentru o perioada limitata o suma de bani. Nu la nesfarsit, dar pentru o perioada de trei luni, cat sa amorsezi pompa. Sunt multi care au recurs la aceste modalitati.

Vad ca si Comisia Europeana este destul de ravasita. Sa fie introduse niste norme temporare care sa favorizeze cumpararea de produse romanesti. Am vazut si prin presa idei de genul "ce o sa se intample cu banii daca majoram pensiile cu 40%? Banii o sa alimenteze importurile!". Hai sa fim seriosi, pensionarii se vor duce sa cumpere bunuri din import cu suplimentul de bani oameni care abia le ajung pensiile actuale sa traiasca de pe azi pe maine? Sunt 1,9 milioane de pensionari sub 1.000 lei pensie pe luna si care au nevoie sa isi acopere nevoile de baza si care sigur vor duce banii in economia romaneasca".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani