Grid star
interviuri

CUTREMUR LA VARFUL PSD – Un important lider PSD arunca bomba: “Eu sunt presedintele PSD, astazi”. Marcel Ciolacu este in pericol. Vedeti cine face afirmatia care zguduie PSD

Cutremur la varful PSD. Un important lider PSD isi aroga presedintia partidului, detinuta astazi interimar de Marcel Ciolacu (foto 1). Este vorba despre fostul ministru al Finantelor, senatorul Eugen Teodorovici (foto 2).

Intr-un interviu acordat Lumea Banilor, Eugen Teodorovici sustine ca dupa demisia Vioricai Dancila de la conducerea partidului, el ar fi trebuit sa preia sefia interimara a PSD, in conditiile in care detinea functia de presedinte executiv al formatiunii. Eugen Teodorovici acuza insa ca a fost scos din joc printr-un artificiu, dupa ce Biroul Permanent National al PSD a fost dizolvat pe motiv ca membrii acestuia si-au dat demisia, desi el nu a demisionat niciodata din BPN. Teodorovici dezvaluie ca exista deja depusa o actiune in instanta prin care se contesta actuala conducere a PSD, verdictul urmand sa fie cel mai probabil de dizolvare a acesteia.

Pe de alta parte, Eugen Teodorovici il acuza pe Marcel Ciolacu de faptul ca si-a depus candidatura pentru functia de presedinte plin al PSD in conditiile in care este presedinte interimar, fapt ce ii confera din start anumite avantaje.

Prezentam declaratiile lui Eugen Teodorvici privind situatia din PSD, facute in interviul acordat Lumea Banilor:

In ultima perioada ati fost destul de critic la adresa actualei conduceri PSD si cumva pare ca sunteti izolat.

Eu am crezut ca sunt atat de vizibil ca i-am izolat eu pe dansii.

Veti candida la congresul PSD?

Nu uitati ca eu sunt presedintele de partid, astazi. Pe statutul PSD asa cum congresul l-a aprobat, presedintele executiv devenea presedintele interimar al partidului, dupa demisia doamnei Dancila, presedintele PSD. Printr-un artificiu au dat jos o conducere stautara. Mai ales, si va aparea public pentru ca exista dovezile discutiilor din ultimul CEX, ca eu am spus foarte clar: cine vrea sa candideze la presedintia partidului nu are voie sa fie interimar. Pentru ca nu este corect sa fii presedinte interimar si dupa aceea tu sa candidezi, pentru ca ai acces la finantele partidului, te plimbi prin tara, vorbesti la televizor, te duci la intalnirile de la Cotroceni.

Adica, ai o mai mare vizibilitate din start.

Exact. Nu este corect si fair play pentru ceilalti colegi care vor sa candideze, pentru ca nu au aceleasi conditii egale. Asta am spus eu atunci: daca doriti, voi din CEX, ca eu sa raman mai departe presedinte interimar, eu raman, imi spuneti si stabilim impreuna cand vreti sa faceti congresul, si eu nu candidez. Asta a fost declaratia mea.

Si cum au facut acest artificiu despre care vorbeati?

Au invocat faptul ca si-au dat demisia membrii BPN-ului (n.r. - Biroul Permanent National), numai ca si eu fiind membru al BPN si nedandu-mi demisia inseamna ca BPN-ul nu s-a dizolvat. Eu puteam la acel moment sa numesc alti colegi din partid in BPN, imediat, si sa merg mai departe.

Deci stam de vorba cu presedintele PSD?

Eu asa spun, si nu o spun doar eu, o spun toti juristii, chiar si studentii la primul an de la Drept.

Exista vreo actiune in instanta la acest moment?

Exista o actiune in instanta, a colegului meu Liviu Alexa de la Cluj, si probabil ca se va conexa si situatia mea. Probabil ca rezultatul final va fi ca se va invalida decizia celor din partid.

Dar pana atunci, la urmatorul congres veti candida?

Spunea un coleg de-al meu de partid, un sef de organizatie: “de ce oare exista atata aversiune fata de carte in conducerea partidului?”. E o chestiune foarte corecta. Eu am mai spus ca da, voi viza oricand functia de presedinte al partidului, de presedinte al tarii am spus odata. Daca tu crezi ca esti bun si crezi ca poti face mai bine dintr-o functie mai inalta decat cea pe care o ocupi astazi, esti obligat sa faci acest lucru, altfel daca tu te multumesti cu nivelul la care ai ajuns ridica un semn de intrebare. Inseamna ca acolo iti e bine si nu vrei sa iti asumi nimic, pentru ca nu vrei sa risti. Nu cred ca am voie sa nu imi asum un astfel de demers, atat timp cat m-am manifestat si public fata de felul in care unii din partid, astazi in anumite functii, inteleg sa se manifeste. Vedeti, sunt reactii ale presedintelui si nu se iese din partea partidului cu o pozitie clara si oficiala, sunt jigniti toti cei care sunt simpatizanti si membri ai partidului. Tu nu ai voie ca lider al partidului sa nu ai o pozitie ferma, corecta, eleganta si sa spui foarte clar ca nu permiti astfel de expresii.


Spuneati ca nu mai exista Opozitie.

Pai atat timp cat eu la investirea Guvernului Orban nu ai fost in stare sa spui: la programul dumneavoastra de guvernare adaugam 10 puncte... Puteai sa o faci. Tu nu poti sa spui acum guvernului ca nu face bine. Au fost foarte multi colegi din partid, am fost si eu, care am spus ca nu vom vota o astfel de investire. Am facut o greseala in 2016 cu Ciolos cand l-am votat, pentru ca ni s-a spus ca vor fi schimbati prefectii, primarii nu vor mai primi finantare daca nu-l votam pe Ciolos. Am mers si eu atunci pe linia partidului, dar a fost prima si ultima moara cand am facut acest lucru. Niciodata nu o sa ma auziti ca e mai bine sa stau in opozitie, sa dau cu pietre intr-un guvern, ala sa scada si eu sa cresc in sonddaje. Imi asum guvernarea.

Va fi depusa motiune de cenzura?

Am fost in partid prima voce care am spus clar ca daca de la 1 septembrie nu se aplica Legea Pensiilor suntem obligati sa facem asta, ca partid social democrat, mai ales ca noi am facut legea si eu am fost cel care ca ministru de Finante am avizat legea. Deci dupa 1 septembrie, daca legea nu s-a aplicat, motiune de cenzura. In prima zi lucratoare in Parlament, dupa 1 septembrie, cand legea nu s-a aplicat, motiune de cenzura.

Asta e opinia dumneavoastra, dar credeti ca se va intampla?

Este obligatia PSD. Daca nu se face chestiunea asta inseamna ca exista un deal intre Opozitie si Putere.

Ati primit oferte de la alte partide? Mai exact de la domnul Ponta.

Da, am avut discutii in acest sens.

Va tenteaza?

Niciodata nu am abandonat si nu mi-am dat demisa de pe undeva. Nu am de ce sa plec din partid. Cum i-am spus si lui Victor Ponta cand a fost dat afara din partid, si el si alti colegi, ca nu trebuia sa renunte, lupta trebuia dusa in partid. PSD este cel mai mare partid si este partidul care poate, zic eu, schimba lucrurile.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani