Grid star
camere de comert

PARTENERIAT STRATEGIC SUA-ROMANIA - CCIR se implica in atragerea de noi investitii americane in Romania

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, si secretarul general al CCIR, Ovidiu Silaghi au participat in 10 octombrie 2023, alaturi de ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Stefan Radu-Oprea, si ambasadorul Romaniei in SUA, E.S. Andrei Muraru, la o intalnire oficiala cu conducerea Camerei de Comert a Statelor Unite ale Americii (U.S. Chamber of Commerce), desfasurata la sediul organizatiei.

Pe parcursul intrevederii, au fost discutate aspecte privind colaborarea dintre Romania si SUA, in domeniul economic si perspectivele de aprofundare a relatiei dinte CCIR si U.S Chamber of Commerce. Intalnirea oficiala a conducerii CCIR cu reprezentantii U.S. Chamber of Commerce a fost urmata de un dineu oficial cu membri ai comunitatii de business din zona Metropolitana Washington D.C., reprezentanti ai unor companii importante din SUA din diferite domenii de activitate, precum: industria chimica, industria aeronautica, IT&C, industria financiar-bancara si a asigurarilor, industria alimentara si industria de transport si logistica.

Solutii viabile

Temele abordate in cadrul acestei intalniri au vizat aspecte concrete ale componentei economice din cadrul parteneriatului strategic SUA – Romania, prin identificarea de solutii viabile de crestere sustinuta a schimburilor comerciale bilaterale. Partea americana a manifestat un interes semnificativ pentru dialogul cu reprezentantii CCIR, solicitand clarificari si elemente suplimentare care sa intregeasca tabloul de informatii despre Romania. Au fost exprimate intentii privind implicarea capitalului american in investitii in tara noastra in domenii de mare interes, precum si aspecte legate de demararea unor operatiuni comerciale care sa favorizeze exportul unor produse provenite din industria romaneasca.

Oportunitati pentru companiile romanesti

"Cu o valoare totala a schimburilor comerciale bilaterale de peste 3,6 miliarde de euro, atat cat se inregistra la sfarsitul anului 2022, nu sunt prea multe de adaugat despre relatia economica dintre Romania si SUA. Evident, exista un potential de crestere pe care si-l doresc ambele parti pentru a pastra trendul ascendent al acestor schimburi pe care il inregistram anual. Avem 8.628 de companii americane care activeaza in Romania, iar valoarea totala a investitiilor directe americane s-a ridicat, la finele anului trecut, la peste 1,1 miliarde de euro. In mod clar, aceste cifre sunt influentate in mod pozitiv de parteneriatul strategic dintre cele doua state, care, prin componenta economica, ofera oportunitati pentru companiile romanesti sa atraga investitii si finantare din SUA si, in acelasi timp un grad mai mare de stabilitate economica care duce la incurajarea investitiilor straine si dezvoltarea afacerilor pe termen lung. La nivelul CCIR, exista o colaborare intensa cu partea americana, fie ca vorbim de actiuni comune cu Ambasada SUA de la Bucuresti, fie de proiecte cu reprezentanti ai Departamentului comercial SUA”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani