Grid star
camere de comert

SPRIJINUL CAMEREI DE COMERT - CCIR propune mediului de afaceri doua noi clauze de forta majora

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in parteneriat cu Camera de Comert, Industrie si Agricultura Galati (CCIA Galati), a organizat vineri, 10 februarie, seminarul "Reguli generale de avizare a existentei cazului de forta majora”, un subiect extrem de actual pentru mediul de afaceri care, cel putin in ultimii ani, s-a confruntat cu o serie de provocari la nivelul desfasurarii activitatii.
 
CCIR avizeaza existenta cazului de forta majora la solicitarea scrisa a companiilor. Forta majora atrage, dupa caz, incetarea de drept a valabilitatii contractelor semnate, daca exista imposibilitatea totala si definitiva de executare a obligatiilor asumate, respectiv suspendarea executarii obligatiilor contractuale. Conceptul de forta majora este cunoscut de majoritatea sistemelor juridice, dar principiile dezvoltate in legislatia nationala pot implica diferente substantiale.

Forta majora

 "Organizarea acestui seminar a survenit ca urmare a solicitarilor de avizare a cazurilor de forta majora pe care le primim la CCIA Galati si care, din nefericire, au foarte multe greseli de formulare. Exista cazuri in care nu este precizata data la care a fost anuntat cazul de forta majora sau data la care inceteaza, punandu-ne pe noi in imposibilitatea de a emite avizele respective. Astfel, pot aparea o serie de nemultumiri in randul reprezentantilor companiilor atat vizavi de activitatea noastra, cat si in ceea ce priveste respectarea conditiilor contractuale. Ma bucura astfel prezenta la acest seminar al specialistilor de la CCIR, cei mai in masura sa lamureasca, in cadrul evenimentului de azi, toate problemele cu care mediul de afaceri galatean se confrunta in legatura cu clauzele de forta majora”, a declarat presedintele CCIA Galati, Ion Mocanu.

Clauzele din contracte

 "Acest seminar este un eveniment foarte important pentru mediul de afaceri, in relatiile pe care acesta le are cu partenerii contractuali fie ca vorbim de societati din Romania sau din strainatate, fie ca vorbim de autoritati publice. La nivelul CCIR, ne-am confruntat, mai ales pe perioada pandemiei, cu foarte multe cazuri de forta majora, ceea ce ne-a oferit insa si posibilitatea de a dobandi experienta in acest proces si, in acelasi timp de a putea sa identificam care ar fi solutiile cele mai bune pentru companii, in ceea ce priveste introducerea clauzelor contractuale.
Astfel, in cadrul acestui eveniment vrem sa va propunem doua clauze de forta majora pe care sa le inserati in contractele dumneavoastra. Prima este clauza de forta majora recomandata de Camera de Comert Internationala de la Paris, o clauza complexa care se aplica mai ales contractelor internationale. A doua este o clauza de forta majora pe care o propune Sistemul Cameral din Romania, pe care va recomandam s-o introduceti in contractele dumneavoastra, si pe care o vom discuta punctual ca sa poata fi activata conform scopului ei”,
a declarat directorul juridic al CCIR, Elisabeta Persinaru

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani