Grid star
camere de comert

DEZVOLTAREA SECTORULUI AGROALIMENTAR - Mihai Daraban: Romania si Republica Modova au nevoie de proiecte comune in domeniul agriculturii

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban (foto dreapta), a avut joi, 27 octombrie 2022, o intrevedere cu ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Vladimir Bolea, in scopul identificarii solutiilor optime de dezvoltare a sectorului agroalimentar din cele doua state. Intrevederea a avut loc in marja targului Indagra 2022, cea mai mare manifestare de profil din Europa de Sud-Est.

"La sfarsitul anului trecut, volumul tranzactiilor comerciale dintre Romania si Republica Moldova a crescut exponential, depasind doua miliarde de euro, ceea ce in mod sigur este un efect al Acordului de Asociere si de Liber Schimb dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana, semnat in 2014. Razboiul de agresiune al Federatiei Ruse in Ucraina, conflict care se desfasoara la granitele Romaniei si Moldovei, este un motiv in plus pentru ca relatiile dintre cele doua state sa se consolideze si mai mult si sa fie accelerat astfel procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeana.
Din punct de vedere al sectorului agricol, Romania si Republica Moldova au probleme similare, si anume: gradul redus de asociere al producatorilor si lipsa liniilor de procesare a materiilor prime provenite din acest sector economic. In mod cert, cele doua state trebuie sa desfasoare proiecte comune pentru a transforma aceste dezavantaje in oportunitati de piata
", a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.

Strategie de promovare comuna

"Republica Moldova si Romania au nevoie urgenta de o strategie de promovare comuna care sa genereze oportunitati de piata sustenabile pentru producatorii romani si moldoveni. In mod evident, mediul de afaceri din Republica Moldova are toata deschiderea in ceea ce priveste colaborarea cu antreprenorii romani, mai ales ca astfel pot patrunde mai usor pe piata Uniunii Europene. Actualul context geopolitic face ca Republica Moldova se se orienteze si mai puternic catre piata europeana si, implicit, catre Romania. De asemenea, evenimente precum targul Indagra trebuie sa reprezinte baza unei colaborari mai intense intre Romexpo si Moldexpo, ca pivoti de promovare a produselor din cele doua state”, a declarat ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Vladimir Bolea.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani