Grid star
eveniment

PENSIILE MILITARE: IOHANNIS A SEMNAT – Se simplifica procedura privind primirea banilor (Document)

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind modificarea legii privind pensiile militare de stat. Potrivit prevederilor legii, pensionarii militari pot primi taloanele de pensie si in format electronic.

Potrivit expunerii de motive, legislatia privind pensiile militare de stat prevede ca pensionarii militari pot primi taloanele de pensii doar la domiciliul acestora, astfel incat s-a ajuns la o interpretare restrictiva, stricto sensu, a notiunii de domiciliu, aceasta nefiind extinsa si asupra notiunii de resedinta, fapt ce a dus la limitarea excesiva si nejustificata a informarii beneficiarilor de pensii militare de stat in privinta documentului de plata a pensiei.

Se precizeaza ca in ceea ce priveste legislatia aferenta pensionarilor din sistemul public de pensii, aceasta reglementeaza modalitati alternative de transmitere a documentului de plata a pensiei:

„(5) In situatia beneficiarilor care au optat pentru efectuarea platii drepturilor banesti la domiciliu sau, dupa caz, la resedinta. Compania Nationala Posta Romana – S.A. remite lunar acestora drepturile banesti si documentul de plata intocmit de CNPP”.

​ Birocratie

Potrivit initiatorilor, sunt numeroase situatiile in care pensionarii militari incaseaza pensia in cont curent sau cont de card, iar in cazul in care nu sunt gasiti la domiciliu de catre factorii postali, taloanele se pastreaza la oficiul postal pe o perioada de 24 de luni, fara a mai fi restituite caselor sectoriale de pensii, in timp ce prin livrarea electronica a acestora, pensionarii militari le pot accesa mai usor si mai rapid.

​ Costuri reduse

Propunerea legislativa reglementeaza modalitatea alternativa de transmitere a documentului de plata a pensiei la domiciliul sau la resedinta pensionarilor militari ori, dupa caz, in format electronic, la adresele de email declarate, la solicitarea scrisa a acestora. Documentul de plata in format electronic va avea aceeasi valoare juridica ca si cel livrat in format pe hartie si va fi acceptat de catre institutiile care solicita prezentarea acestuia ca dovada a calitatii de pensionar militar. Mai mult, initiativa legislativa vine in intampinarea tendintei europene privind digitalizarea serviciilor publice, astfel incat transmiterea taloanelor prin intermediul postei electronice va duce la o utilizare mai eficienta a resurselor umane si a celor financiare, impactul financiar fiind unul pozitiv, menit sa reduca semnificativ costurile aferente transmiterii taloanelor de pensii”, mai arata initiatorii.

Iata prevederile legii promulgate de Klaus Iohannis:

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani