Grid star
analize

Pensiile, pe muchie de cutit

Traversand cu mult curaj, cu o remarcabila putere de decizie si sper fara prea multe erori, Guvernul Ciolacu a reusit sa ne serveasca trecand si prin furcile caudine ale Parlamentului, mult promisa si mult visata lege a pensiilor. Aproape la pachet cu modificari in legislatia salarizarii. Si, de indata, s-au declansat protestele. Sunt acestea menite sa blocheze o reforma? Sau sunt indreptatite? Sau cel putin unele dintre acestea au, in parte, argumente solide? Se va confrunta Romania in perioada urmatoare cu greve generale?

Sunt semne ca da. Din directia unor sindicate puternice, exista amenintari cum ca, in anumite sectoare de activitate, Romania ar putea fi paralizata in perioada urmatoare. Bucurestenii isi amintesc desigur cat haos s-a creat in Capitala atunci cand sindicalistii de la metrou au intrat in greva. Acum, din multitudinea de amenintari de acest fel, doua sunt cat se poate de relevante, iar motivele care-i determina pe salariati sa reactioneze par a fi cat se poate de intemeiate.

Guvernul este amenintat in luna decembrie cu o greva a personalului TAROM. Decembrie este luna concediilor. Si pentru romani, dar si pentru strainii care vin sa viziteze aceasta tara. O greva in transporturile aeriene poate paraliza o parte importanta a Romaniei. Dar este ea justificata? Personalul navigant din TAROM, prin puternicul sindicat pe care-l are, sustine ca da. Cu cifrele pe masa, pilotii romani demonstreaza ca in TAROM veniturile erau si inainte de aceasta reforma mult mai mici, periculos de mici in comparatie cu veniturile personalului navigant al altor companii. Dar asa mai mici cum erau, pe langa salarii, existau o serie de compensatii raportate la orele de zbor si la orele de deplasare in strainatate. Prin taierea acestor sporuri, dar si prin masurile generate de legea pensiilor, pilotii romani au foarte mult de pierdut. Atat de mult, incat multi dintre ei se vor transfera la alte companii, unde personalul navigant din Romania are mare cautare. Dar aceeasi situatie ii vizeaza si pe membrii personalului auxiliar. in special cei remunerati din ce in ce mai slab pentru intretinerea aeronavelor. De aici – si nu numai de aici – si numarul foarte mare de incidente. Dupa ce m-am documentat, opinia mea este ca, cel putin la acest capitol, Guvernul si Parlamentul se pripesc.

O a doua amenintare semnificativa vine din directia personalului ambulantier. Au o meserie extrem de grea. Care-i supune pe oameni la mari tensiuni. Si lor le-au fost taiate sporurile si, implicit, veniturile. Si cel mai grav este ca, in viitor, acestia vor beneficia de pensii mai mici, intrucat societatea prin Guvern si Parlament nu apreciaza la justa ei valoare munca acestor oameni. Ceea ce este de-a dreptul deconcertant, as spune eu chiar scandalos, este ca pentru balerini, de pilda, s-a pastrat regimul sporurilor pus pe seama dificultatii si periculozitatii meseriei lor, in timp ce pentru ambulantieri, nu. Greva anuntata a acestora poate pune in mare dificultate societatea romaneasca.

Am dat doar doua exemple. Si ma opresc aici. Inadvertentele – ma refer la cele semnalate pe buna dreptate de catre sindicate – sunt mult mai numeroase. Ceea ce inseamna ca fie Romania va trece in perioada urmatoare prin mari framantari sociale, care pot degenera in crize, fie din nou Guvernul va fi nevoit, dupa ce a luat decizii ferme, omologate si de Parlament, sa revina asupra lor, pentru a face cuvenitele corectii. O treaba care ridica semne mari de intrebare privind seriozitatea si profesionalismul politicienilor pe care-i avem.

Sursa: Corectnews.com

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani