Grid star
eveniment

PENSIONARII DECONTEAZA TUNURILE GUVERNULUI – Ex-ministrul Muncii Olguta Vasilescu acuza: „Nu pensionarii trebuie sa plateasca tunurile pandemiei. Curtea de Conturi releva ca 700 milioane lei au fost aruncati la cos. Mastile s-au cumparat cu pret de 100 de

Cabinetul condus de Ludovic Orban obliga pensionarii sa deconteze tunurile date de catre aceeasi guvernare PNL. Acuzatia a fost lansata de catre fostul ministru al Muncii Olguta Vasilescu (foto) joi, 13 august 2020.

Nemultumirea a pornit de la faptul ca Executivul nu vrea sa respecte legea si sa majoreze punctul de pensie cu 40%. Asta desi acelasi regim PNL a cheltuit sume astronomice, extrem de exagerate, sub pretextul pandemiei de coronavirus. Olguta Vasilescu a invocat in acest sens recentul raport al Curtii de Conturi, care a scos la iveala manevrele Guvernului (click aici pentru a citi).

In plus, abrogand o serie de acte normative adoptate pe vremea guvernarilor PSD, executivul Orban a agravat si mai mult deficitul bugetar. Daca ar fi mentinut respectivele reglementari, acum ar fi fost bani de pensii, a sustinut Vasilescu. Mai mult: regimul Orban a crescut cheltuielile pentru functionarea ministerelor si a impovarat numerosi pensionari cu amenzi in lunile starii de urgenta, a mai spus ex-ministrul Muncii.

Iata declaratiile Olgutei Vasilescu:

Astazi (n.r. joi) se finalizeaza cea mai ampla operatiune de aparare a drepturilor pensionarilor din ultimii 30 de ani. In doar o luna si jumatate, impreuna cu voluntari din toata tara, membrii Organizatiei de Pensionari ai Partidului Social Democrat au reusit sa stranga peste 803.640 de semnaturi pentru petitia care se refera la respectarea Legii pensiilor. Asa cum stiti si dumneavoastra, punctul de pensie, de la 1 septembrie anul acesta, trebuie sa creasca cu 40%: de la 1.265 de lei la 1.775 de lei. Din pacate insa, aflam ca maine (n.r. vineri), intr-o sedinta de Guvern, se discuta despre emiterea unei orodonante de urgenta care sa puna in pericol aceasta Lege a pensiilor – in sensul ca majorarea nu va fi de 40%.

Si as vrea sa atentionam Guvernul Romaniei sa tina cont de aceste sute de mii de semnaturi care au fost date de pensionari din intreaga tara in ultima luna si jumatate. Mai mult: atentionam Guvernul ca, de la 1 ianuarie anul curent, ar fi trebuit sa inceapa recalcularea tuturor celor 5 milioane de dosare pentru pensionari, pe noua lege – in sensul ca noua formula de calcul va putea, in sfarsit, sa elimine toate acele inechitati din sistem despre care se discuta de ani de zile. Pana la aceasta data (13 august), nu s-a recalculat nici macar un singur dosar, ceea ce – sigur – ne face sa credem din nou ca Legea pensiilor, in ansamblul sau, nu va fi respectata de acest guvern.

Incepand de la data de 10 august, Casa Nationala de Pensii ar fi trebuit, de asemenea, sa inceapa tiparirea tuturor taloanelor de pensii din Romania. Nici pana la aceasta data nu s-a intamplat acest lucru – tocmai pentru ca maine isi doresc ca in sedinta de Guvern sa modifice aceasta Lege a pensiilor.

Asta inseamna ca am avut dreptate la inceputul anului, cand de fiecare data le ceream ministrilor guvernului Orban sa spuna cu subiect si predicat daca, de la 1 septembrie, punctul de pensie va fi majorat cu 40%. Si de fiecare data ne-au acuzat ca panicam populatia, ca vrem sa mintim, ca se va respecta legea si chiar ca banii pentru pensii sunt prinsi in buget. Daca sunt prinsi in buget, de ce nu se dau incepand de la data de 1 septembrie? Cred, cu aceasta ocazie, ca toata lumea isi da seama cine a mintit.

Nu pensionarii trebuie sa fie cei care sa plateasca tunurile din aceasta pandemie. Un raport al Curtii de Conturi releva faptul ca 700 de milioane de lei au fost aruncate pana acum la cos, pentru ca mastile s-au cumparat cu pret de 100 de ori mai mare, combinezoanele cu pret de 10 ori mai mare, iar recordul absolut este pentru dezinfectanti, unde adaosul este si de 5.400 la suta.

Cerem Guvernului Romaniei sa inceteze sa mai umileasca pensionarii. Dupa ce i-au tinut inchisi in casa, le-au dat drumul in plina pandemie doar 2 sau 3 ore pe zi (si daca au depasit cu 5 minute perioada alocata pentru ei, pentru cumparaturi, i-au umplut de amenzi), iata ca acum nu le dau nici banii care – atentie! – sunt alocati printr-o lege trecuta prin Parlamentul Romaniei si promulgata de catre presedinte inca de anul trecut.

Veti intreba probabil de unde sa faca rost de bani. Le-am spus de cateva luni incoace, in Parlamentul Romaniei, de unde ar putea sa ia banii respectivi. Si o sa va dau exemple. Anul trecut, desi existau 26 de ministere, cheltuielile pentru capitolul de bunuri si servicii pentru ministere erau de 44 de miliarde de lei. Anul acesta, desi sunt doar 15 ministere, se aloca pentru bunuri si servicii 51 de miliarde. Iata doar de aici 7 miliarde care cred ca ar putea sa mearga catre pensii, pentru ca nu sunt atat de importante bunurile si serviciile achizitionate de ministere – adica masini, telefoane, mobilier.

De asemenea, Guvernul nu trebuia sa abroge Ordonanta 114 (n.r. OUG 114/2018). S-a desfiintat taxa de 2% pe activele bancare si pe companiile din energie si s-au pierdut de la buget 1,8 miliarde de lei. Nu trebuia sa desfiinteze impozitarea cu norma intreaga a contractelor de munca part-time – de unde iarasi s-au pierdut 1,6 miliarde de lei. Nu trebuia nici sa aloce 500 de milioane de lei pentru trei companii de asigurare care au capital strain. Alte 3 miliarde de lei facute cadou companiilor petroliere, prin renuntarea la supraacciza la combustibil.

Cu alte cuvinte, iata suficienti bani nu numai pentru cresterea pensiilor, ci si pentru dublarea alocatiilor si toate celelalte lucruri necesare acum, in aceasta perioada”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani