Grid star
eveniment

PESTE 16 MILIARDE PENTRU PROTECTIA MEDIULUI – Cheltuielile au reprezentat 1,4% din PIB (Document)

In 2021, cheltuielile pentru protectia mediului la nivel national au fost de aproximativ 16,9 miliarde lei, reprezentand aproximativ 1,4% din PIB.

Potrivit institutului National de Statistica, la nivel national, cele mai mari cheltuieli pentru protectia mediului au fost inregistrate pe domeniul gestionarii deseurilor la producatorii specializati, acestea reprezentand 77,3% din totalul cheltuielilor pe domeniul gestionarii deseurilor. La nivel national, cele mai mari investitii pentru protectia mediului au fost inregistrate pe domeniul gestionarii apelor reziduale la administratia publica, acestea reprezentand 74,8% din totalul investitiilor pe domeniul gestionarii apelor reziduale.

Investitiile administratiei publice

Anul trecut, investitiile pentru protectia mediului au reprezentat aproximativ 24,4% din totalul cheltuielilor pentru protectia mediului. La nivel national, investitiile administratiei publice au cea mai mare pondere in totalul investitiilor pentru protectia mediului (52,4%), fiind urmate de investitiile producatorilor nespecializati (26,7%) si de cele ale producatorilor specializati (20,9%). Producatorii nespecializati au inregistrat cele mai mari cheltuieli pentru protectia mediului in sectorul „productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa calda” (49,3%), in sectorul „industria prelucratoare” (15,9%) si in sectorul „captarea, tratarea si distributia apei” (14,1%). Cele mai mari investitii pentru protectia mediului au fost inregistrate pe domeniul gestionarii apelor reziduale, cu o valoare de 2.274.294 mii lei preturi curente.

Gestionarea deseurilor

Cele mai mari cheltuieli pentru protectia mediului au fost inregistrate de domeniul gestionarea deseurilor, cu o valoare de 9.059.787 mii lei preturi curente, urmate de domeniul gestionarea apelor reziduale, cu 3.427.437 mii lei preturi curente. Cele mai mari cheltuieli pentru protectia mediului s-au inregistrat la producatorii specializati pentru domeniul „gestionarea deseurilor” cu 93,1% din cheltuielile acestei categorii de producatori, reprezentand 77,3% din cheltuielile pentru protectia mediului la nivel national pentru acest domeniu de mediu. Acestea sunt urmate de cheltuielile administratiei publice pentru domeniul „gestionarea apelor reziduale” cu 29,8% din cheltuielile acestei categorii de producatori, reprezentand 53,3% din cheltuielile pentru protectia mediului la nivel national pentru acest domeniu de mediu.

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani