Piata asigurarilor din Romania, dependenta de cele auto (Document)
01 May 2025 11:36 Lumea Banilor 417
Piata asigurarilor din Romania ramane dependenta de asigurarile auto (obligatorii si facultative), ce detin o pondere de 60% in volumul total de prime brute subscrise de societatile autorizate de ASF si sucursale. Daca luam in calcul doar asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), primele subscrise pentru aceasta activitate reprezinta 42% din suma totala a primelor brute subscrise pe piata locala.
Potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), aceasta situatie reprezinta una dintre principalele vulnerabilitati ale pietei, insa este, totodata, si un element de predictibilitate din perspectiva activitatii de subscriere si, implicit a profitabilitatii societatilor, in contextul macroeconomic actual marcat de incertitudini ridicate. Totodata, orientarea asiguratorilor autorizati de ASF preponderent spre investitii in instrumente cu venit fix conduce la o expunere semnificativa a societatilor fata de riscul de rata a dobanzii. Pe de alta parte, expunerea scazuta fata de sectorul imobiliar, active alternative sau instrumente financiare complexe caracterizate printr-un grad mai scazut de lichiditate confera asiguratorilor o rezilienta mai mare in raport cu potentialele evolutii negative ale pietelor financiare.
Investitiile facute
Analiza privind expunerea asiguratorilor autorizati local fata de sectorul imobiliar arata ca aceasta este mult mai redusa comparativ cu situatia inregistrata la nivel european.
“Pe plan local, investitiile asiguratorilor in sectorul imobiliar reprezinta 2,4% din valoarea totala a investitiilor in trimestrul II 2024 fata de 8,3% la nivelul Spatiului Economic European. Din analiza celor mai recente date raportate, la finalul anului 2024, ponderea plasamentelor societatilor de asigurare locale in sectorul imobiliar se situa la 2,2% din totalul investitiilor. Societatile ce practica asigurari generale si cele compozite au investit mai mult in sectorul imobiliar, inregistrand ponderi de 4,6%, respectiv 2,4% in valoarea totala a plasamentelor acestora, in timp ce societatile de asigurari de viata detin o expunere extrem de scazuta (0,5%) fata de imobiliare”, se mai arata in raport.