Grid star
business capital

ORDONANTA TRADARII NATIONALE - Orban pune in pericol Romania

Orban pune in pericol Romania. O spune un fost ministru al Romaniei. Care nu se refera la premierul maghiar Viktor Orban, ci la premierul Romaniei Ludovic Orban (foto). Iar motivele pentru care Ludovic Orban este o vulnerabilitate pentru Romania au legatura cu actiunile acestuia impotriva intereselor nationale. Si cu o ordonanta a tradarii nationale.

Fostul ministru al Economiei Alexandru Petrescu atrage atentia ca “lipsa de intelegere macro-economica la nivel european si superficialitatea pe care o afiseaza cand se raporteaza la provocari strategice fac din premierul Ludovic Orban cea mai mare vulnerabilitate a Romaniei in fata riscurilor geo-economice pe care tara noastra trebuie sa le infrunte in perioada urmatoare”. Intr-un comentariu pe pagina sa de Facebook, Alexandru Petrescu se refera la reactia pe care Ludovic Orban a avut-o fata de legea care interzice instrainarea participatiilor statului la companii nationale si banci romanesti. O lege care desi este menita sa apere interesele nationale a fost catalogata de Orban drept una proasta si cu skepsis. “In sceneta frivola de la inceputul fiecarei sedinte de guvern, unde ministrii cabinetului liberal se aproba si se lauda reciproc, premierul Ludovic Orban se refera la legea 173/2020, privind protejarea intereselor nationale in activitatea economica, ca fiind 'proasta si cu skepsis'”.

In acest context, fostul ministru al Economiei Alexandru Petrescu aminteste ca legea initiata de PSD, dar contestata de premierul Ludovic Orban, este similara cu o lege adoptata si de alte state, precum Germania, pentru protejarea intereselor economice strategice. “Este legea inițiata de social-democrati care pune astazi la adapost, pentru doi ani de zile, participatiunile statului in companiile din infrastructura critica si nu numai, este legea care impiedica achizitii ostile si la preturi de distress, este legea care prezerva actiunile statului intr-o perioada de maxima vulnerabilitate economica, este legea pe care si alte state, precum Germania, a adoptat-o in trim 1/2020, prin initiativa ministrului economiei, Peter Altmaier, ca parte a unei strategii defensive de protejare a intereselor economice strategice”, adauga fostul ministru in comentariul sau in care atrage atentia ca Orban pune in pericol Romania.

Guvernul da liber la privatizarea mascata a companiilor nationale prin ordonanta tradarii nationale

Asa cum Lumea Justitiei a prezentat, de curand Parlamentul Romaniei a adoptat, iar ulterior presedintele Klaus Iohannis a promulgat, Legea 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica. Actul normativ prevede ca timp de doi ani statul nu isi va mai putea vinde participatiile la companiile nationale, societatile nationale, banci, precum si la orice alta societate la care are calitatea de actionar:

Art.1.- La data intrarii in vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioada de doi ani, instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de participatie detinuta.

Art.2.-(1) Se suspenda, pentru o perioada de doi ani, orice operatiuni privind instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, precum si la societatile la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi”.

Aflata in vigoare, legea risca sa fie schimbata de Guvernul condus de Ludovic Orban. Mai exact, Executivul PNL are in analiza o ordonanta de urgenta prin care se doreste modificarea Legii 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica, in sensul ca statul sa nu isi poata vinde actiunile la companiile nationale, nu si participatiile. Or, aici este cheia. Pericolul din Ordonanta de Urgenta. Caci participatii inseamna inclusiv activele companiilor nationale, ceea ce inseamna ca Guvernul va permite vanzarea activelor la societatile romanesti, urmand ca statul sa ramana actionar intr-o entitate fara valoare. O privatizare mascata. Ceea ce in viziunea multora nu reprezinta altceva decat un act de tradare nationala. De aici si concluzia fostului ministru Alexandru Petrescu despre faptul ca Orban pune in pericol Romania.

Iata Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea Legii 173/2020:

Legea nr. 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 736 din 13 august 2020, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 se modifica si se completeaza si va avea urmatorul cuprins: ‘La data intrarii in vigoare a prezentei legi se interzice, pentru o perioada de 2 ani, instrainarea actiunilor detinute de stat la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de capital social detinuta'.

2. Articolul 2, alin (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: ‘Se suspenda, pentru o perioada de 2 ani, orice operatiuni privind instrainarea actiunilor detinute de stat la companiile si societatile nationale, precum si la alte societaţi la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi'”.

Mai multe detalii despre acest caz puteti citi aici si aici.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani