Grid star
eveniment

PLATI DE PESTE 350 MILIOANE LEI LA ENERGIE – Statul continua programul de ajutorare a persoanelor vulnerabile financiar. Sunt peste 10.000 de noi solicitari

In perioada 20 februarie – 5 aprilie 2023, peste 1,5 milioane de familii din Romania si-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie. Potrivit ministerului Investitiilor, valoarea totala a platilor efectuate la oficiile postale, factorii postali sau online este de 352 milioane lei.  In aceeasi perioada, au fost inregistrate peste 173.000 de cereri de plata online (11,5%) , prin platforma pusa la dispozitie de Posta Romana, valoarea totala a cererilor online acceptate fiind de peste 20 milioane lei.

 

Alte 258.610 plati in valoare totala de  53 milioane lei au fost operate de catre factorii postali dotati cu cititoare optice, care pot fi solicitati la domiciliul beneficiarilor pentru a incasa contravaloarea facturilor la energie.

"Am depasit, zilele acestea, pragul de 1,5 milioane de beneficiari care au facut plati prin cardul de energie. Procesul s-a fluidizat, iar pe masura ce se emit facturi numarul platilor creste considerabil. Avem 500.000 plati intr-o saptamana, ceea ce ne confirma ca programul este implementat cu succes. Reamintesc faptul ca acceptam si facturi restante, dar conditia este ca ele sa nu fie emise mai devreme de 1 ianuarie 2023, iar perioada de facturarea ce poate fi luata in calcul este maxim luna octombrie 2022. Sunt bucuros ca si plata facturilor la lemne functioneaza corespunzator, avem deja peste 4.000 astfel de facturi platite, beneficiarii primind numerar sumele. Mai sunt inca trei luni pentru utilizarea primei transe de 700 lei din ajutorul aferent acestui an si ma bucur sa constat buna mobilizare a Postei Romane in toata aceasta perioada de implementare a programului. Prezenta factorilor postali in teren este un sprijin important pentru beneficiarii care nu se pot deplasa la oficiile postale sau care nu pot accesa platforma de plati online. In total, 430.000 familii si-au platit facturile fara sa se deplaseze”, a declarat ministrul Marcel Bolos.

Cele mai multe plati cu cardurile de energie au fost facute in Iasi (240.000), Bucuresti (211.000) si in Prahova (191.000). Pana in prezent, 2.110.134 de carduri de energie au ajuns la romanii vulnerabili. Urmeaza ca numarul lor sa mai creasca pe masura ce se solutioneaza anchetele sociale, pana in prezent fiind solicitate peste 10.000.

4 milioane de beneficiari

In situatia in care la un loc de consum sunt luate in calcul veniturile unei persoane care nu mai locuieste acolo, se recomanda:

• reglementarea juridica a situatiei reale;

• solicitarea unei anchete sociale la primarie, care sa stabileasca numarul si persoanele care locuiesc in fapt la locul de consum. Rezultatul se transmite la Posta, iar ulterior se actualizeaza lista.

Numarul total de beneficiari ai acestei masuri este de 4 milioane de persoane, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

700 lei, in doua transe

Ajutorul se acorda in doua transe, a cate 700 lei fiecare si poate fi utilizat pentru plata urmatoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termica in sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, pacura, peleti si alte materiale de incalzire.

In baza cardului se pot efectua plati in urmatoarele perioade:

• Pentru transa I – valoare de 700 lei, in perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;

• Pentru transa II – valoare de 700 lei, in perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Cardurile alocate ambelor transe se pot folosi pana la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputand fi utilizat in afara termenului de valabilitate prevazut.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani