Grid star
eveniment

SUNA MOBILIZAREA PENTRU NICUSOR – Primarul general, chemat in instanta (Video)

Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan (foto), este chemat in instanta in legatura cu un subiect care afecteaza intregul oras.

Totusi, nu este vorba despre actionarea in judecata a edilului, ci despre un indemn de a sustine un proces – eventual ca intervenient accesoriu.

Procesul are in vedere anularea Planului Urbanistic General (PUG) emis in 2000, cand primar general era Traian Basescu, expirat in 2010 si prelungit succesiv de atunci incoace.

Cel care a atacat PUG-ul la Tribunalul Bucuresti este urbanistul Alexandru Panisoara, presedintele Asociatiei pentru Dreptul Urbanismului. In esenta, el reclama lipsa avizului de mediu, al celui de la Oficiul de Cadastru si al celui de la Ministerul Sanatatii.

In acest context, Panisoara – fost vicepresedinte al Asociatiei Salvati Bucurestiul (ONG infiintat de catre Nicusor Dan) – ii solicita primarului sa sustina acest demers. Nu de alta, dar Dan insusi a criticat urbanismul ultimilor ani din Bucuresti, catalogandu-l drept „o golanie”, aminteste urbanistul.

Iata apelul lui Panisoara catre edil (vezi video):

Stimate Domnule Primar General

sau Draga Nicusor Dan,

Avand in vedere colaborarea pe care am avut-o in urma cu 6 ani in cadrul Asociatiei Salvati Bucurestiul si in care am luptat umar la umar impotriva abuzurilor din urbanism si constructii, precum si in virtutea valorilor comune pe care le impartasim –, legalitatea si responsabilitatea –, te rog sa primesti prezenta scrisoare.

In urma cu doua saptamani, ai afirmat ca urbanismul in Bucuresti este 'o golanie' – o tema recurenta la care ai facut referire si in campanie si in primavara acestui an.

Avand in vedere ca afirmatia este relativa la PUZ-urile coordonatoare de sector, pe care le-ai analizat cu un numar impresionat de specialisti, am gasit oportun sa fac o verificare, cu ajutorul unui numar similar de mare de specialisti, a Planului Urbanistic General, pe care il o consideri a fi unica documentatie de urbanism a Bucurestiului.

Din analiza facuta alaturi de specialistii implicati, a reiesit fara putere de tagada ca aprobarea si perpetuarea acestei documentatii s-a facut cu incalcarea grosolana a legii.

Totodata, vazand pozitionarea procesuala pe care ai luat-o in cauzele privind anularea PUZ-urilor coordonatoare (demers initiat de USR si la care ai achiesat in calitate de Primar General si ti-ai asumat aceasta achiesare personal in numele Consiliului General, marcand astfel o premiera istorica pentru o institutie publica), te invit sa ai aceeasi atitudine intransigenta in fata incalcarii legii si sa achiesezi la actiunea privind anularea PUG-ului.

Printre noianul de motive de nelegale, tin sa-ti aduc in atentie trei elemente peste care nu putem trece:

- PUG-ul a fost aprobat fara niciun fel de aviz de mediu, fara niciun punct de vedere al autoritatilor pentru protectia mediului;

- PUG-ul a fost aprobat fara avizul de la Cadastru. Mai mult decat atat: in acest caz, s-a facut un fals in inscrisuri oficiale, prin care Bucurestiul a pierdut 1.000 ha, adica 14 parcuri cat Herastrau sau o treime dintr-un sector al Bucurestiului;

- PUG-ul nu are avizul Ministerului Sanatatii.

Fata de aceste elemente de nelegalitate, domnule Primar General, reiterez apelul la responsabilitate pentru respectarea legii si remedierea acestei situatii care treneaza de 21 de ani, intarind si confirmand astfel afirmatia ta ca urbanismul din Bucuresti a fost 'o golanie'.

Asadar, iti solicit ca pana la termenul de vineri, 26.11.2021, sa dai dovada de responsabilitate si sa comunici Tribunalului Bucuresti aceeasi achiesare la cererea introdusa de anulare a PUG-ului, precum cea fata de PUZ-urile coordonatoare, punand astfel capat o data pentru totdeauna urbanismului distructiv pe care il cunoaste Bucurestiul de 21 de ani.

In speranta ca nu vei ramane indiferent in fata acestui apel la legalitate, permite-mi sa te asigur de intreaga mea consideratie si sprijin pentru sustinerea unei asemenea activitati responsabile”.

https://youtu.be/6Uln2F0cgv4

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani