Grid star
eveniment

PNL, DENUNTAT LA DNA – Procurorii au primit informatii-bomba despre racolarea primarilor PSD prin santaj si amenintari cu blocarea proiectelor (Plangerea)

Directia Nationala Anticoruptie trebuie sa cerceteze trei figuri proeminente ale guvernarii PNL pentru constituirea unui grup infractional organizat si pentru folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid politic pentru obtinerea de foloase necuvenite.

Cel putin asa cere PSD in plangerea penala depusa la DNA luni, 17 august 2020, impotriva ministrului Dezvoltarii, Ion Stefan (foto stanga), a secretarului general adjunct al Guvernului, Costel Barbu, precum si a lui Virgil Guran (foto dreapta), consilier de stat al premierului Ludovic Orban responsabil cu ordinea publica si siguranta cetateanului.

Mai exact, Partidul Social Democrat ii acuza pe cei trei reprezentanti ai Partidului National Liberal de presiuni, santaje si amenintari asupra a numerosi primari PSD din intreaga tara, pentru ca acestia sa se inscrie in PNL. Sunt oferite chiar si marturii ale unor edili care au dezvaluit cum ar fi fost amenintati cu blocarea proiectelor daca nu trec la PNL. Problema este ca in acest demers Stefan, Barbu si Guran ar fi ajutati nu doar de simpli lideri liberali locali, ci si de catre angajati ai unor institutii publice, acuza social-democratii.

Mai exact, PSD enumera o serie de presiuni prin care PNL ar incerca racolarea edililor din tabara adversa:

- refuzuri de acordare de fonduri proiectelor aflate deja in curs de derulare necesare comunitatii si la care aceasta este indreptatita, conform prevederilor legale;

- neaprobarea unor proiecte de investitii si/sau stoparea unor proiecte in derulare, prin blocarea finantarilor;

- amenzi aplicate nejustificat si in cote maxime in cadrul unor actiuni de control cu caracter represiv;

- initierea unor controale repetitive, cu caracter abuziv, in mod simultan;

- alte forme de reprimare in mod nelegal a unor solicitari justificate.

Iata fragmente din plangerea PSD impotriva PNL (o gasiti integral la sfarsitul articolului):

“Plangere penala impotriva numitilor:

1. STEFAN ION, Ministru al Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei din Guvernul Romaniei, pe care va rugam sa il citati la Cabinetul de Ministru din Bd. Libertatii, nr. 16, Latura Nord, sector 5, Mun. Bucuresti,

2. BARBU COSTEL, Secretar General adjunct al Guvernului, pe care va rugam sa il citati la sediul Guvernului Romaniei, Palatul Victoria din Piata Victoriei nr. 1, Sector 1, Mun. Bucuresti;

3. GURAN VIRGIL, Vicepresedinte al Partidului National Liberal si Consilier de stat pentru ordine publica si siguranta cetateanului, in cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, pe care va rugam sa il citati fie la sediul Partidului National Liberal din str. Modrogan nr. 1, sector 1, Mun. Bucuresti, fie la sediul Guvernului Romaniei, Palatul Victoria din Piata Victoriei nr. 1, Sector 1, Mun. Bucuresti;

si fata de persoane neidentificate care actioneaza sub directa coordonare a sus-numitilor,

cu privire la care solicitam efectuarea de cercetari in vederea stabilirii raspunderii penale, sub aspectul savarsirii infractiunilor de 'constituirea unui grup infractional organizat', fapta prevazuta si sanctionata de dispozitiile art. 367 Cod Penal si 'folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in partid politic pentru obtinerea de foloase necuvenite', fapta prevazuta si sanctionata de dispozitiile art. 13 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, solicitandu-va luarea cu celeritate a masurilor legale ce se impun in vederea lamuririi situatiei de fapt, stabilirii adevarului judiciar si tragerii la raspundere penala a persoanelor vinovate.

(…)

Semnalam in consecinta organelor de urmarire penala necesitatea declansarii cu celeritate a unor investigatii sub aspectul savarsirii unor fapte asociate faptelor de coruptie si constituire a unui grup infractional organizat de catre membri marcanti ai Partidului National Liberal (P.N.L.) si ai Guvernului Romaniei care, uzand in mod ilicit de functiile detinute in cadrul acestei entitati politice, au initiat si constituit o grupare al carei unic scop este denaturarea procesului electoral, prin exercitarea de presiuni, amenintari si acte de santaj - direct sau indirect - asupra membrilor Partidului Social Democrat (P.S.D.) ce detin calitatea de primari sau consilieri, in vederea determinarii acestora sa-si paraseasca entitatea politica, respectiv P.S.D. - formatiune politica din partea careia au candidat si obtinut increderea electoratului in anul 2016 si din care inca fac parte - si sa candideze in viitorul scrutin din postura de membrii P.N.L..

Optiunea politica a unei persoane, respectiv exercitarea deplina a dreptului de a fi ales, trebuie sa fie expresia liberului sau arbitru, consecinta unui proces volitiv independent de factori exteriori. Subminarea acestui proces reflexiv intern, prin metode si strategii de natura a anihila vointa, exclude de plano insusi conceptul de libertate, convertindu-se intr-o privare de un drept fundamental.

Astfel, incepand cu sfarsitul lunii iulie si inceputul lunii august 2020, dar si in prezent, subscrisul Partidul Social Democrat a primit, din partea mai multor organizatii teritoriale, sesizari cu privire la abuzurile ce au fost comise de catre reprezentanti ai Partidului National Liberal, fiindu-ne semnalate multiple cazuri in care membrii organizatiilor noastre locale au fost supusi, asa cum am aratat mai sus, unor presiuni si constrangeri de natura a-i obliga sa paraseasca entitatea noastra politica - P.S.D., pentru a candida in cadrul alegerilor locale din septembrie 2020, din partea Partidului National Liberal.

Abuzurile semnalate au caracter repetitiv si pun in evidenta o actiune concertata din partea liderilor Partidului National Liberal - atat la nivel de Structura centrala, cat si la nivel de organizatii teritoriale - de a exercita in mod repetat multiple forme de presiune asupra reprezentantilor Partidului Social Democrat din teritoriu - actuali candidati la alegerile locale din septembrie 2020. Scopul acestor actiuni este, asa cum rezulta din obiectivarea aspectelor factuale, deturnarea si coruperea membrilor Partidului Social Democrat care au calitatea de primari si/sau consilieri, prin mijloacele de intimidare folosite, de la formatiunea politica de care apartin si determinarea acestora sa se inscrie si sa candideze pe listele electorale ale Partidului National Liberal.

Formele de presiune utilizate, asa cum reiese si din informatiile aparute in spatiul public, imbraca de la modalitati simple de manifestare la forme elaborate, complexe, raportate la natura specifica, concreta a problemelor cu care se confrunta, cel mai frecvent, comunitatea in care acestia isi desfasoara activitatea sau la persoana celui asupra caruia se exercita abuzurile de catre liderii P.N.L..

Mai exact, mecanismul infractional dezvoltat de faptuitori consta in utilizarea abuziva a influentei politice detinute si, in mod subsecvent, a autoritatilor cu atributii de control sau a celor implicate in procesul de alocare a fondurilor publice aflate sub conducerea Ministrului Ion stefan si care actioneaza dupa placul celor trei lideri PNL, pe care acestia le transforma in adevarate instrumente ilicite in vederea obtinerii de foloase necuvenite.

Institutiile publice cu atributii de control, verificare sau aprobare devin astfel, urmare a influentei detinute si exercitate in mod ilicit, simple parghii in obtinerea unui produs infractional - capitalul electoral necuvenit. in aceasta maniera se produce urmarea socialmente periculoasa, atat din perspectiva penala dar si constitutionala, si anume deturnarea ilicita a capitalului electoral al Partidului Social Democrat.

Sursele deschise de informare mai sus indicate, dar si sesizarile primite de la colegii nostri din teritoriu reclama ca, in masura in care primarii/consilierii formatiunii noastre politice nu vor da curs solicitarii reprezentantilor Partidului National Liberal de a-si da demisia din P.S.D. pentru a se inscrie in P.N.L. si a candida pentru aceasta formatiune politica la alegerile locale din septembrie 2020, repercusiunile suferite constau in:

-refuzuri de acordare de fonduri proiectelor aflate deja in curs de derulare necesare comunitatii si la care aceasta este indreptatita, conform prevederilor legale;

-neaprobarea unor proiecte de investitii si/sau stoparea unor proiecte in derulare, prin blocarea finantarilor,

-amenzi aplicate nejustificat si in cote maxime in cadrul unor actiuni de control cu caracter represiv;

-initierea unor controale repetitive, cu caracter abuziv, in mod simultan;

-alte forme de reprimare in mod nelegal a unor solicitari justificate.

In anumite situatii sunt utilizate, in sfera influentei traficate de liderii Partidului National Liberal, si proferarea unor promisiuni de acordare de bani din fondul de rezerva al Guvernului, acestea avand acelasi scop, convingerea ilicita a membrilor Partidului Social Democrat.

Esenta activitatii infractionale derulate de catre faptuitori - liderii Partidului National Liberal sau persoane care actioneaza sub directa coordonare a acestora - de natura a le agrava in egala masura raspunderea penala, consta in dublarea propriei activitati nelegale de exercitare a influentei politice cu utilizarea distorsionata a institutiilor statului, acestea fiind conceptate in mod exclusiv cu titlu de arme de represiune impotriva membrilor Partidului Social Democrat care refuza sa dea curs solicitarilor de inscriere in Partidul National Liberal.

Caracterul programat si metodic al activitatilor ilicite desfasurate, dar si perfecta sincronizare institutionala, pun in evidenta elemente specifice unui grup infractional organizat cu o conducere bicefala ce actioneaza de o maniera unitara, coordonata si stratificata ierarhic, cu sarcini si atributii predeterminate, ce converg spre atingerea scopului infractional.

Apreciem ca tipologia complexa, extrem de elaborata, a acestor de activitati ilicite este de natura a aduce atingere nu doar principiul suprematiei statului de drept, dar si libertatii de asociere in partide politice, cu consecinta nefasta a denaturarii rezultatului electoral, elemente in raport de care se impune cu necesitate interventia prompta a organelor de urmarire penala in vederea stoparii actiunilor cu caracter infractional si reinstaurarii legalitatii

* Cititi aici intreaga plangere penala depusa de catre PSD la DNA

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani