Grid star
banci

PRESIUNILE ASUPRA RATEI DE SCHIMB EURO-LEU S-AU MARIT – BNR, raport asupra inflatiei. Iata ce s-a intamplat (Document)

Presiunile asupra ratei de schimb leu/euro s-au marit in luna septembrie, in conditiile tensionarii mediului politic intern, de natura sa sporeasca incertitudinile privind procesul de consolidare bugetara, dar si sub influenta unor noi episoade de crestere a volatilitatii pe piata financiara internationala, arata Banca Nationala a Romaniei  in Raportul asupra inflatiei.

Banca Centrala precizeaza intr-o nota de subsol ca in data de 7 septembrie, agentia de rating Fitch a semnalat intr-un comunicat de presa riscurile generate de criza politica si destramarea coalitiei de guvernare la adresa procesului de consolidare fiscala.

Cursul euro-leu

Potrivir institutiei condusa de Mugur Isarescu, cursul de schimb leu/euro a continuat astfel sa creasca relativ alert in prima parte a lunii septembrie, pentru ca ulterior sa tinda sa se cvasistabilizeze pe noul palier, inclusiv in contextul actiunilor BNR in sfera gestionarii lichiditatii, in timp ce ratele de schimb ale monedelor din regiune, in particular ale zlotului si forintului, au crescut abrupt, receptand intens influentele venite din mediul extern.

Depreciere constanta

Cererea neta de valuta a nerezidentilor pe piata valutara interbancara s-a reamplificat semnificativ in septembrie, precum si pe ansamblul trimestrului III fata de precedentele trei luni. Cresterea din acest interval fost insa compensata aproape integral de ajustarea, la o valoare marginal pozitiva, a soldului tranzactiilor rezidentilor pe ansamblul perioadei, reflectand inclusiv un pattern sezonier:
"Pe ansamblul trimestrului III, leul s-a depreciat in raport cu euro cu 0,5 la suta in termeni nominali, si s-a apreciat cu 1,6 la suta in termeni reali fata de dolarul SUA. Acesta s-a depreciat cu 2,8 la suta in termeni nominali si cu 0,7 la suta in termeni reali, in conditiile in care valoarea monedei americane a crescut in raport cu euro. Din perspectiva variatiei anuale medii a cursului de schimb, in trimestrul III, leul si-a mentinut constanta deprecierea in raport cu euro si a consemnat prima depreciere fata de dolarul SUA din ultimele cinci trimestre".

*Cititi aici raportul integral al BNR

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani