Grid star
eveniment

PRETUL LA CARBURANTI: SOLUTIA GASITA DE GUVERN – Premierul Ciuca a anuntat cat va fi compensarea

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat joi, 23 iunie 2022, ca s-a luat o decizie cu privire la pretul carburantilor. Astfel, se va aplica o compensare de 50 de bani, pe o perioada pe trei luni.


Jumatate din aceasta suma va fi decontata de la buget. Compensarea se va aplica direct la pompa si va aparea si pe bonul fiscal. Nicolae Ciuca precizat ca aceasta nu afecteaza in niciun fel bugetul de investitii, iar guvernul va pastra tinta de 7% din PIB pentru investitii. Seful Executivului a mai declarat ca jumatate din aceasta reducere va fi decontata de catre stat.

Iata declaratiile facute de Nicolae Ciuca:

Am identificat impreuna cu specialistii o solutie de compensare in suma fixa de 50 de bani care se va aplica direct la pompa. Masura a fost adoptata si de alte tari, implica atat responsabilitatea guvernului, cat si a companiilor din industria petroliera. Jumatate din aceasta reducere va fi decontata de catre stat. Mecanismul va fi aplicat pentru o perioada de trei luni.

Valoarea pachetului, 2 miliarde de lei

Compensarea va fi evidentiata pe fiecare bon fiscal emis la statiiile de alimentare cu combustibil. Valoarea pachetului de compensare va fi de 2 miliarde de lei, jumatate din bani urmand a fi asigurati de la bugetul de stat. La finalul acestei perioade, guvernul va analiza daca este nevoie de un nou set de masuri.
Avem de asemenea la indemana un instrument util, ma refer la OUG privind combaterea efectelor speculative. Masurile pe care noi le luam si care fac parte dintr-un mecanism eficient pentru urmatoarele trei luni nu afecteaza in niciun fel bugetul de investitii. Guvernul va pastra tinta de 7% din PIB pentru investitii”.

Pozitia PSD

PSD a comentat decizia de compensare cu 50 de bani. Social-democratii anunta ca respecta decizia premierului, dar sunt de parere ca alternativa PSD ar fi fost mai buna si ar fi condus la rezultate mult mai apropiate de asteptarile romanilor. Potrivit PSD, in multe alte tari europene, solutia compensarii a functionat doar cateva saptamani, dupa care preturile au revenit si au ajuns chiar la niveluri mai mari:
“De aceea, daca operatorii din piata vor creste din nou preturile peste ceva timp, atunci PSD va reveni in Coalitie cu propunerea unui pret maximal sau a limitarii adaosului comercial”.

Iata anuntul PSD:

PSD a prezentat in ultimele zile mai multe solutii privind reduceri importante ale pretului carburantilor. Astazi, premierul Ciuca a decis varianta unei compensari comune, la care sa participe atat statul, cat si operatorii privati, astfel incat pretul carburantilor sa scada cu 50 de bani.
Respectam decizia premierului, dar credem in continuare ca alternativa PSD ar fi fost mai buna si ar fi condus la rezultate mult mai apropiate de asteptarile romanilor. In plus, in multe alte tari europene, solutia compensarii a functionat doar cateva saptamani, dupa care preturile au revenit si au ajuns chiar la niveluri mai mari.
De aceea, daca operatorii din piata vor creste din nou preturile peste ceva timp, atunci PSD va reveni in Coalitie cu propunerea unui pret maximal sau a limitarii adaosului comercial”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani