Grid star
eveniment

PROBLEME DACA SE TAIE VOUCHERELE DE VACANTA – Semnal de alarma al patronatelor: "Scadere de 35%-50% a incasarilor din turism. 20% dintre cei care primesc tichete nu isi vor mai permite sa mearga in vacanta”

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) considera ca impactul direct al eliminarii / suspendarii voucherelor de vacanta, lucru vehiculat in spatiul public, sau acordarea alternativa a banilor, va determina o scadere de 35%-50% a incasarilor din turism. Mai precis, 20% dintre cei care primesc acum vouchere de vacanta nu isi vor mai permite sa mearga in vacanta, in timp ce alti 20% vor pleca, cel mai probabil, in afara tarii.

Potrivit ANAT, avand in vedere ca beneficiarii voucherelor de vacanta cheltuiau si sume suplimentare celor 1.450 lei (cu o medie de 1.400-1450 de lei cheltuiti in plus), impactul negativ va fi cu atat mai mare. Impactul total al acestei posibile masuri ar determina o prabusire a turismului intern cu 50%.

Greseala majora

"Transformarea voucherelor de vacanta in bani cash ar reprezenta o mare greseala. Nu s-ar mai atinge niciun obiectiv, nici sa ajuti tintit anumite categorii sociale, nici sa te asiguri ca banii sunt cheltuiti exclusiv pe anumite produse / servicii, nici ca banii raman in Romania. Banca Mondiala a cerut ca sa nu existe acordarea unor sume cash cu facilitati fiscale. In Belgia, unde s-a incercat, de asemenea, transformarea bonurilor de valoare in cash, s-a renuntat la idee fiind considerata discriminatorie, conform deciziei Consiliului de Stat.

Voucherele de vacanta au stimulat cererea pentru servicii turistice in Romania. Eliminarea lor ar duce cu certitudine la o scadere a numarului de turisti care aleg sa calatoreasca in tara si, implicit, la o scadere a veniturilor pentru industria turismului. Practic, ar arunca turismul romanesc cu 10 ani inapoi”, a declarat vicepresedintele ANAT, Adrian Voican.

ANAT precizeaza ca taierea voucherelor va avea un impact negativ asupra unitatilor de cazare si a restaurantelor, va duce la pierderea competitivitatii in turism, scaderea veniturilor fiscale.

Iata anuntul ANAT:

"Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) considera ca impactul direct al eliminarii / suspendarii voucherelor de vacanta sau acordarea alternativa a banilor va determina o scadere de 35%-50% a incasarilor din turism. Mai precis, 20% dintre cei care primesc acum vouchere de vacanta nu isi vor mai permite sa mearga in vacanta, in timp ce alti 20% vor pleca, cel mai probabil, in afara tarii. De asemenea, avand in vedere ca beneficiarii voucherelor de vacanta cheltuiau si sume suplimentare celor 1.450 lei (cu o medie de 1.400-1450 de lei cheltuiti in plus), impactul negativ va fi cu atat mai mare. Impactul total al acestei posibile masuri ar determina o prabusire a turismului intern cu 50%. Din pacate, mai toate variantele de modificare a legislatiei privind acordarea voucherelor de care reprezentantii industriei turistice au luat la cunostinta sunt paguboase pentru turismul romanesc. Guvernul vehiculeaza o serie neagra de masuri anti turism, care ar intrepta multe firme catre faliment.

'Transformarea voucherelor de vacanta in bani cash ar reprezenta o mare greseala. Nu s-ar mai atinge niciun obiectiv, nici sa ajuti tintit anumite categorii sociale, nici sa te asiguri ca banii sunt cheltuiti exclusiv pe anumite produse / servicii, nici ca banii raman in Romania. Banca Mondiala a cerut ca sa nu existe acordarea unor sume cash cu facilitati fiscale. In Belgia, unde s-a incercat, de asemenea, transformarea bonurilor de valoare in cash, s-a renuntat la idee fiind considerata discriminatorie, conform deciziei Consiliului de Stat. Voucherele de vacanta au stimulat cererea pentru servicii turistice in Romania. Eliminarea lor ar duce cu certitudine la o scadere a numarului de turisti care aleg sa calatoreasca in tara si, implicit, la o scadere a veniturilor pentru industria turismului. Practic, ar arunca turismul romanesc cu 10 ani inapoi', declara Adrian Voican, vicepresedinte ANAT.

Masura discriminatorie

In cazul Belgiei, s-a considerat ca prin acordarea posibilitatii acordarii contravalorii tichetelor in numerar, acestea vor dobandi regimul juridic al unui salariu normal, care, insa, nu va fi fiscalizat integral, ca orice salariu. Este discriminatoriu ca o parte din salariu sa fie impozitata mai mult sau mai putin, la discretia angajatorului. Consiliul Constitutional din Belgia a statuat, prin Decizia nr. 62.233/1/3 din 14 noiembrie 2017, ca masura inlocuirii tichetelor de masa cu acordarea acestora in numerar si in acelasi conditii fiscale este constitutionala doar in masura in care de o astfel de facilitate ar beneficia toti angajatii. In caz contrar, s-ar incalca principiul echitatii. ANAT a militat alaturi de o majoritate a Senatului pentru acordarea de vouchere de vacanta si catre angajatii din sectorul privat!

Toate organizatiile patronale, sindicale si publice din domeniul industriei ospitalitatii isi manifesta dezacordul ferm cu privire la implementarea unei alternative in bani la tichete, indiferent de tipul de tichet. Romania trebuie sa continue acele politici publice care si-au dovedit eficienta de-a lungul timpului, nicidecum sa renunte la ele.

Reamintim ca acordarea voucherelor de vacanta a determinat marirea numarului de structuri de cazare autorizate de la 6200, cate erau in 2006, la 20.000, cate sunt in prezent. Ceea ce inseamna mai mult decat triplarea numarului lor.

De asemenea, voucherele de vacanta au determinat, in paralel cu investitiile straine, si dezvoltarea hotelurilor de lant international, investitii romanesti de sute de milioane de euro anual in ultimii 8-10 ani.

Reamintim ca eliminarea voucherelor de vacanta pentru angajati in Romania ar putea avea mai multe efecte si prejudicii asupra turismului si a economiei romanesti in general.

Iata cateva dintre acestea:

-Scaderea cererii pentru servicii turistice. Voucherele de vacanta au stimulat cererea pentru servicii turistice in Romania. Eliminarea lor ar putea duce la o scadere a numarului de turisti care aleg sa calatoreasca in tara si, implicit, la o scadere a veniturilor pentru industria turismului;

-Impact negativ asupra unitatilor de cazare si a restaurantelor. Multi turisti folosesc voucherul de vacanta pentru a plati cazarea si mesele in hoteluri si restaurante locale. Eliminarea acestui beneficiu ar putea afecta negativ afacerile din aceste sectoare, mai ales in perioadele de varf, cum ar fi sezonul estival sau sarbatorile;

-Pierderea competitivitatii in turism. Romania a folosit voucherele de vacanta pentru a deveni mai atractiva pentru turisti. Eliminarea acestui beneficiu ar putea face ca tara sa devina mai putin competitiva in comparatie cu alte destinatii turistice din Europa;

-Impact asupra angajatilor. Angajatii au beneficiat de voucherele de vacanta ca o recompensa pentru munca lor si ca o modalitate de a-si permite vacante in Romania. Eliminarea acestui beneficiu ar putea afecta satisfactia angajatilor si moralul acestora;

-Scaderea ocuparii fortei de munca in turism. Daca industria turismului sufera din cauza reducerii cererii, exista riscul ca unele locuri de munca din acest sector sa fie afectate, ceea ce ar putea duce la somaj si la o presiune suplimentara asupra economiei.

-Scaderea veniturilor fiscale. Guvernul a obtinut venituri fiscale din voucherele de vacanta, prin taxarea acestuia si a cheltuielilor facute cu el. Eliminarea voucherelor ar putea duce la o scadere a acestor venituri fiscale.

-Impact asupra dezvoltarii turismului intern. Turismul intern a fost stimulat de voucherele de vacanta, politica pro turism a atras multe investitii internationale semnificative, hoteluri de lant, contribuind si la dezvoltarea unor zone mai putin cunoscute si la diversificarea ofertei turistice in tara. Eliminarea acestora ar putea afecta dezvoltarea si investitiile pe o perioada lunga".

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani