Grid star
eveniment

PROGRAMUL NOUA CASA MERGE INAINTE - Plafon de garantii de 1,5 miliarde de lei. Valoarea maxima a creditului: 119.000 euro pentru locuinte al caror pret este de 140.000 euro (Document)

Programul Noua Casa merge inainte. Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, ministerul Finantelor faciliteaza achizitia unei locuinte, alocand un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare in cadrul acestui Program: 1,5 miliarde de lei.


Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazeaza pe analiza comportamentului bancilor si beneficiarilor in anul 2022 si pe tendintele pietei imobiliare si a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023.

Avansul

Finantarea se acorda in lei, pentru achizitia unei singure locuinte, iar valoarea maxima a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuinte al caror pret este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% si 119.000 euro – pentru locuinte al caror pret este de maximum 140.000 euro, in acest caz avansul solicitat fiind de 15%.
Lansat in 2009 sub numele de Prima Casa, programul guvernamental a adunat pana in prezent 330.875 de garantii si promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finantarea.

Sustinerea pietei imobiliare

Potrivit expunerii de motive, este necesar sa se asigure continuitatea si predictibilitatea Programului pentru sustinerea corespunzatoare a pietei imobiliare. Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 asigura continuarea in conditii optime a programului ”Noua casa” fara a se crea disfunctionalitati resimtite in randul beneficiarilor persoane fizice care doresc achizitionarea unei locuinte. Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazeaza in primul rand pe analiza comportamentului bancilor si beneficiarilor in anul 2022 si nu in ultimul rand pe tendintele pietei imobiliare si a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023.
Potrivit Finantelor, continuarea Programului este foarte importanta pentru segmentul de populatie reprezentat in principal de potentialii beneficiari tineri si foarte tineri (cu varsta cuprinsa intre 18 si 28 de ani), care nu au venituri suficient de mari incat sa poata sustine un proces rapid de economisire a avansului.

*Cititi aici Nota de Fundamentare

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani