Grid star
eveniment

PROGRAMUL RABLA INCEPE DE LUNI – Iata ce trebuie sa faca cei interesati

Incepand de luni, 26 aprilie 2021, ora 10:00, demareaza programul Rabla.
Potrivit Administratiei Fondului pentru Mediu, persoanele fizice pot merge la producatorii validati in vederea indeplinirii formalitatilor de inscriere, iar persoanele juridice pot transmite dosare de acceptare la Administratia Fondului pentru Mediu in vederea accesarii Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national (Rabla) si a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus).

Suma alocata in cadrul sesiunii de finantare din 2021 pentru Programul Rabla Clasic este de 440 milioane lei, iar in cadrul Programului Rabla Plus, bugetul alocat este de 400 milioane lei.

Listele cu producatori

Listele cu producatorii care au semnat contracte de participare cu AFM sunt publicate pe site-ul institutiei www.afm.ro, la sectiunile programelor. In editia de anul acesta, programele vin cu o serie de modificari. In ceea ce priveste Programul Rabla Clasic, prima de casare a fost majorata de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, iar valoarea ecobonusurilor acordate pentru stimularea achizitionarii autoturismelor cat mai putin poluante, in functie de tehnologia folosita, au fost, de asemenea, majorate astfel:

"- ecobonus in valoare de 1.500 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, exceptand motocicletele, echipat cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 96 g CO_2/km NEDC in regim de functionare mixt, conform informatiilor inscrise in COC, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;

-ecobonus in valoare de 1.500 lei in cazul in care in COC este inscrisa si cantitatea de emisii de CO_2 conform standardului WLTP, pentru autovehiculul nou exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 105 g CO_2/km NEDC in regim de functionare mixt, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;

-ecobonus in valoare de 1.500 lei in cazul in care in COC este inscrisa doar cantitatea de emisii de CO_2 conform standardului WLTP, se acorda pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 124 g CO_2/km WLTP in regim de functionare mixt;

-ecobonus in valoare de 3.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, exceptand motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

Ecobonusurile se pot cumula in cazul in care masina noua indeplineste ambele conditii, ajungandu-se astfel la o reducere de 12.000 lei din pretul total al autovehiculului nou. Pentru achizitionarea de motociclete noi in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat, se acorda o prima de casare de 5.500 lei. Valabilitatea notei de inscriere in cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsa la 150 de zile de la data emiterii, timp in care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achizitie a autoturismului nou. O alta modificare vizeaza posibilitatea ca primele de casare sa fie transferate intre toate tipurile de persoane fizice sau juridice.

Interdictie

Aceasta schimbare va permite accesarea programului si de catre cei care nu au o masina veche de casat. De asemenea, a fost introdusa interdictia de instrainare a autovehiculelor nou-achizitionate in cadrul programului, precum si obligativitatea restituirii finantarii in cazul nerespectarii acestei interdictii. In cadrul Programului Rabla Plus, se acorda doua tipuri de ecotichete, respectiv 45.000 de lei pentru masinile full electrice si 20.000 de lei pentru masinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou. Cei care vor dori sa renunte la o masina veche, poluanta, si sa achizitioneze un autovehicul electric vor beneficia atat de prima de casare acordata prin Programul Rabla Clasic, in valoare de 7.500 de lei, cat si de ecotichetul alocat in cadrul Programului Rabla Plus.

De asemenea, s-a decis majorarea cuantumului finantarii pentru motociclete electrice la 5.500 lei, iar cine doreste sa achizitioneze o motocicleta electrica si preda o masina uzata, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare in valoare de 5.500 lei. Valoarea cumulata a ecotichetului si a primei de casare nu poate depasi 50% din valoarea de achizitie a motocicletei electrice. Valabilitatea notei de inscriere in cadrul Programului Rabla Plus a fost extinsa la 240 de zile de la data emiterii, timp in care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achizitie a autoturismului nou”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani