Grid star
eveniment

PUTIN A SEMNAT DECRETUL – Restrictiile impuse

UPDATE 13.20.

Presedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, le-a cerut liderilor din UE sa introduca "embargouri obligatorii” asupra importurilor de energie rusa si a acuzat Rusia ca a comis "crime de razboi” in Ucraina, care "nu pot ramane fara raspuns”.

"Europa trebuie sa isi accelereze politica de dependenta zero fata de Kremlin, sa se elibereze de aprovizionarile energetice ruse, sa introduca embargouri obligatorii si sa inceteze sa finanteze direct bombele”, a declarat Roberta Metsola luni, potrivit digi 24, care citeaza AFP.

Declaratia survine in contextul in care liderii celor 27 de state membre UE discuta "de urgenta” noi sanctiuni impotriva Moscovei, potrivit sefului diplomatiei UE, Josep Borrell.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care introduce restrictii de viza pentru cetatenii tarilor pe care Moscova le considera "neprietenoase”. Decizia este un raspuns la sanctiunile impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Decretul suspenda regimul simplificat al Rusiei de eliberare a vizelor cu unele tari ale Uniunii Europene, precum si cu Norvegia, Elvetia, Danemarca si Islanda, potrivit antena 3, care citeaza Reuters.
Ministerul rus de Externe si alte organisme au primit ordin sa introduca restrictii de intrare in tara pentru „cetatenii straini si apatrizii care comit actiuni neprietenoase impotriva Rusiei, a cetatenilor sai sau a entitatilor sale juridice”.

Plata gazului rusesc

 Vladimir Putin anunta saptamana trecuta ca tarile “neprietenoase” Moscovei vor trebui sa achite gazele pe care le importa din Rusia in ruble. Mai exact, vor trebui sa isi deschida conturi in ruble la bancile rusesti, urmand ca platile pentru livrarea gazelor sa se faca in aceste conturi:
Am semnat un decret care stabileste regulile de comercializare a gazelor naturale rusesti cu asa-zise state neprietenoase. Pentru a putea cumpara gaze naturale rusesti, atunci clientii straini vor trebui sa deschida un cont in ruble la banci rusesti si sa faca platile din aceste conturi.
Daca platile nu vor fi facute in acest fel, atunci noi vom considera aceasta o incapacitate de plata din partea clientilor, cu toate consecintele de rigoare. Nimeni nu ne da noua nimic pe gratis si nici noi nu avem de gand sa facem acte de caritate – prin urmare acele contracte vor fi reziliate
”.

Lista tarilor “neprietenoase”

Amintim ca in urma cu cateva saptamani, Rusia a dat publicitatii o lista cu tarile considerate “neprietenoase”, care include statele care au condamnat si au sustinut sanctiunile impotriva Moscovei ca urmare a agresiunii impotriva Ucrainei. Printre tarile “neprietenoase” se numara si Romania.

Iata lista statelor declarate ca fiind “neprietenoase” de catre Rusia:

-SUA
-Canada
-tarile membre ale Uniunii Europene
-Marea Britanie (inclusiv teritoriile britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar)
-Ucraina
-Muntenegru
-Elvetia
-Albania
-Andorra
-Islanda
-Liechtenstein
-Monaco
-Norvegia
-San Marino
-Macedonia de Nord
-Japonia
-Coreea de Sud
-Australia
-Micronezia
-Noua Zeelanda
-Singapore
-Taiwan.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani