Grid star
antreprenoriat

Raport in Senat pentru modificarea Codului Fiscal. Iata decizia Comisiei pentru buget privind impozitul platit de medicii care au cabinete (Avizul)

Vesti proaste pentru medici. Comisia pentru buget din Senat a avizat negativ propunerea legislativa pentru modificarea art. 456 alin.(1) lit.h) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal care prevede eliminarea impozitului pe cladiri pentru cabinetele medicale ambulatorii.

Iata avizul Comisiei pentru buget:

“Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea art. 456 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificadrile si completarile ulterioare, in sensul instituirii scutirii de impozit/taxa pe cladiri si pentru cladirile fn care functioneaza
cabinete medicale ambulatorii de specialitate care se afla intr-o relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil. Consiliul Economic si Social avizeaza favorabil. Consiliul Fiscal solicita documentele stipulate la art. 21 din LRFB. Comisia pentru sanatate a transmis aviz favorabil. Guvernul nu sustine propunerea legislativa.
Membrii Comisiei au analizat propunerea legislativa, avizele primite si punctele de vedere exprimate si au hotarat, cu majoritate de voturi, sa adopte raport de respingere. Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital supune spre dezbatere si adoptare, Plenului Senatului, raportul de respingere si propunerea legislativa".

Ambiguitati legislative

Initiatorii proiectului de lege, mai multi parlamentari PSD si USR, precizeaza ca actuala reglementare din Codul Fiscal a dat nastere unei ambiguitati legislative prin care in unele Unitati Administrativ Teritoriale (UAT) cabinetele medicale ambulatorii de specialitate platesc impozitul pe cladire, in timp ce in altele nu, iar astfel se da curs posibilitatii discriminarii fata de unii medici specialisti din ambulatorii, motiv pentru care se impune enumerarea explicita a acestora in lege.
Conform initiatorilor, in prezent Codul Fiscal prevede scutiri de la impozitul pe cladiri, iar printre acestea se numara cladirile unitatilor sanitare publice si private, cu exceptia incaperilor folosite pentru activitati economice, precum si pentru cladirile in care functioneaza cabinete de medicina de familie, cu exceptia incaperilor folosite pentru alta activitate decat cea de medicina de familie.
Astfel, initiatorii cer ca prin reglementarea propusa sa se elimine discriminarea fata de unii medici specialisti din ambulatorii care platesc impozit:
"Alaturarea notiunii in forma prezentata va elimina asadar orice ambiguitate pentru organele fiscale, chiar daca atat notiunea de cabinet de medicina de familie, cat si cea de cabinet medical ambulatoriu de specialitate sunt deja insusite terminologiei de unitate sanitara publica sau privata. Consideram necesara eliminarea ambiguitatii prevederii prin specificarea, alaturi de cabinetele de familie, si a cabinetelor medicale ambulatorii de specialitate”. 

Iata proiectul de lege

>>Expunerea de motive a proiectului pentru modificarea art. 456 alin.(1) lit.h) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal 

>>Avizul Comisiei pentru buget

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani