Grid star
antreprenoriat

FABRICAT IN ROMANIA, IN MONITORUL OFICIAL - Antreprenorii vor putea contracta credite pentru investitii. S-a stabilit valoarea cheltuielilor suportate de stat (Document)

Bani pentru antreprenori. Procedura de implementare a programului national multianual de microindustrializare "Fabricat in Romania" a fost publicata in Monitorul Oficial. Prin acest program, ministerul Economiei condus de Stefan Radu Oprea (foto) va acorda finantari nerambursabile pentru dezvoltarea IMM-urilor.

Programul isi propune sa sprijine investitiile in sectoarele economice prioritare, precum si sa faciliteze cresterea volumului de activitate si a competitivitatii IMM-urilor. De asemenea, initiativa mai are drept obiectiv sustinerea productiei interne si promovarea conceptului "Fabricat in Romania”. In acest scop, antreprenorii vor putea contracta credite de investitii de la bancile partenere, in timp ce ministerul Economiei va acoperi pana la 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, stabilite prin procedura, dar nu mai mult de 500.000 lei. Valoarea minima a creditului de investitii este de 250.000 lei.

Investitii eligibile

Investitiile eligibile se refera, printre altele, la echipamente tehnologice, cum ar fi masini, utilaje si instalatii de lucru, la solutii si sisteme de eficientizare energetica, la echipamente pentru colectarea, reciclarea si reutilizarea deseurilor industriale, la achizitia autoutilitare si autovehicule speciale sau de spatii de lucru si productie, precum si la realizarea de site-uri de prezentare a activitatii.

Pot beneficia de sprijinul financiar nerambursabil societatile care desfasoara activitati din domenii precum industria alimentara, metalurgica, a textilelor si a articolelor de imbracaminte, prelucratoare a lemnului, precum si  industriile ce au ca scop fabricarea de produse din: hartie, farmaceutice si chimice, cauciuc si mase plastice. Fabricarea de mobila, calculatoare si de masini, precum si alte sectoare sunt de asemenea eligibile in cadrul programului.

Procedura prin care se dau banii

Inscrierile se vor desfasura online si vor fi anuntate la o data ulterioara. Procedura prevede depunerea unor cereri tip de acord de principiu la creditare si finantare prin intermediul unui formular electronic de inscriere, care va fi disponibil pe site-ul ministerului Economiei. La finalul acestei etape, va fi publicata lista tuturor cererilor inregistrate, in ordinea inscrierilor.:

"Ulterior, aplicantii vor fi instiintati sa se prezinte la institutia de credit partenera pentru care au optat, unde  va fi realizata o preverificare a bancabilitatii. Daca raspunsul este unul pozitiv, va fi emis acord de principiu la creditare, iar AIMM va incepe procesul de evaluare administrativa si de eligibilitate, care poate fi incheiat favorabil prin emiterea notificarii de principiu la finantare. Creditul va fi acordat, insa, doar dupa verificarea finala a bancabilitatii, de catre institutia de credit partenera. Pentru anul 2023, Programul de Microindustrializare dispune de un buget in valoare de 85.000.000 lei, cu un numar estimat de 170 de beneficiari. Tinand cont de caracterul multianual al schemei de minimis, mentionam ca pentru perioada 2024-2027, bugetul estimat este de 340.000.000 lei”, potrivit ministerului Economiei.

*Cititi aici procedura de acordare a banilor

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani