Grid star
antreprenoriat

SCADE DEFICITUL COMERCIAL – Romania recupereaza 5 miliarde euro si exporta mai mult (Document)

Deficitul balantei comerciale a Romaniei, reprezentand diferenta dintre exporturi si importuri (FOB/CIF), este in scadere.

Astfel, in perioada ianuarie-octombrie 2023 deficitul a fost de aproape 23 miliarde euro, mai mic cu 5,21 miliarde euro (-18,4%) decat cel inregistrat in perioada similara din 2022. Potrivit Institului National de Statistica (INS), in luna octombrie 2023, exporturile FOB au insumat 8,4 miliarde euro, iar importurile CIF au insumat 11,2 miliarde euro, rezultand un deficit de 2,79 miliarde euro. Fata de luna octombrie 2022, exporturile din luna octombrie 2023 au crescut cu 5,6%, iar importurile au scazut cu 1,5%. In perioada ianuarie-octombrie 2023, exporturile FOB au insumat peste 78 miliarde, euro, iar importurile CIF au insumat peste 100 miliarde euro. Euro. In aceasta perioada, exporturile au crescut cu 2,4%, iar importurile au scazut cu 3,2%, comparativ cu perioada similara din 2022.

In perioada ianuarie-octombrie 2023, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse:

-masini si echipamente de transport (44,6% la export si 36,4% la import) si alte produse manufacturate (30,1% la export si 28,9% la import.

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri a fost de 57 miliarde euro la expedieri si de peste 74 miliarde euro la introduceri, reprezentand 72,7% din total exporturi si 73,3% din total importuri.

Informatii tehnice

Soldul balantei comerciale FOB/CIF se calculeaza pe baza valorii exportului FOB si a importului CIF, ca diferenta intre acestea. Soldul negativ al balantei comerciale se numeste deficit, iar cel pozitiv se numeste excedent. Pretul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care bunul trebuie sa le suporte pentru a fi incarcat la bord. Pretul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele componente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.

Pentru comertul intra-UE se cuprind:

- expedierile de bunuri din Romania cu destinatia alt stat membru UE si introducerile de bunuri in Romania avand ca tara de expediere un alt stat membru UE. Expedierile din Romania includ: - bunuri in libera circulatie care parasesc teritoriul statistic al Romaniei cu destinatia alt stat membru UE;

- bunuri care au fost plasate sub procedura vamala de prelucrare activa (in interiorul tarii) sau prelucrare sub control vamal in Romania si care sunt destinate altor state membre.

Introducerile in Romania includ:

- bunuri in libera circulatie intr-un stat membru UE care intra pe teritoriul statistic al Romaniei;

- bunuri care au fost plasate sub procedura vamala de prelucrare activa sau prelucrare sub control vamal in alt stat membru UE si care intra pe teritoriul statistic al Romaniei.

Pentru comertul extra-UE:

-se cuprind schimburile de bunuri intre Romania si statele nemembre UE, avand ca obiect: importul direct de bunuri pentru consum, bunurile importate scoase din antrepozitele vamale sau zonele libere pentru a fi puse in consum, exportul de bunuri de origine nationala, precum si exportul de bunuri importate, declarate pentru consumul intern.

Se cuprind de asemenea:

- importurile temporare de bunuri straine pentru prelucrare activa (in interiorul tarii);

- exporturile de produse compensatoare rezultate dupa prelucrarea activa;

- exporturile temporare de bunuri pentru prelucrare pasiva (prelucrare in alte tari);

- importurile de produse compensatoare rezultate dupa prelucrarea in afara tarii si bunurile importate sau exportate in sistemul de leasing financiar (la valoarea integrala a bunurilor);

- quasi-exporturile, pentru care sunt intocmite, la frontiera nationala, declaratii vamale de export aferente tranzactiilor internationale ale operatorilor economici nerezidenti.

*Cititi aici datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani