Grid star
antreprenoriat

VESTI BUNE DE LA GUVERN – Schema de finantare temporara a salariatilor care vor avea program redus de munca a fost adoptata

Guvernul continua sa sprijine angajatorii si lucratorii afectati de pandemia de coronavirus. Concret, Executivul a reglementat reducerea timpului de munca, acordarea de indemnizatii pentru zilieri si sezonieri, precum si telemunca.

Schema de finantare temporara a salariatilor care vor avea program redus de munca este principalul instrument prin care Guvernul Romaniei vine in sprijinul categoriilor afectate atunci cand se vorbeste despre instaurarea starii de urgenta, alerta sau asediu.

In acest context, anunta Ministerul Muncii, sunt avantajati si angajatorii si angajatii. Cei din urma vor beneficia de o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate, urmare a reducerii timpului de munca (cel mult 50%).

Sumele vor fi sustinute de angajator si decontate de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), din bugetul asigurarilor de somaj.

In aceeasi ordine de idei, executivul a mai hotarat alocarea unei idemnizatii de 41,5% din salariu pentru sezonieri, cu respectarea termenului de 31 decembrie 2020.

Totodata, facilitatea va putea fi acordata pentru cel mult trei luni, pentru angajatii care incheie contracte individuale de munca pe perioada determinata de pana la trei luni.

Potrivit comunicatului emis de Ministerul Muncii, 700.000 de persoane (sunt exclusi functionarii publici, angajatorii aflati in faliment, dizolvare, lichidare, suspendati sau inregistrati in jurisdictii necooperante in scopuri fiscale, la data solicitarii sprijinului), vor beneficia de noile masuri.

Astfel, 2,4 miliarde de lei este estimarea impactului bugetar.

*Cititi aici comunicatul integral

*Cititi aici Ordonanta de urgenta privind masurile de sprijin, adoptata de Guvernul Romaniei

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani