Raportul lui Isarescu pe inflatie. Aflati ce urmeaza
Banca Nationala a Romaniei (BNR) condusa de Mugur Isarescu (foto) a facut un raport cu privire la inflatie. BNR arata ca rata anuala a inflatiei s-a redus la 4,86 la suta in martie 2025, de la 5,02 la suta in februarie, ca urmare a ieftinirii combustibililor si energiei, al carei impact l-a devansat pe cel generat de accelerarea cresterii preturilor alimentelor.
Potrivit prognozei, rata anuala a inflatiei isi va prelungi evolutia fluctuanta pana in trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de baza si al expirarii schemei de plafonare a pretului la energia electrica (1 iulie 2025-n.r). Ea va descreste apoi, timp de patru trimestre, pe o traiectorie semnificativ mai ridicata decat cea din prognoza precedenta, coborand abia in trimestrul I 2026 si doar marginal sub limita de sus a intervalului tintei si ramanand ulterior relativ constanta.
Descresterea va avea ca resorturi efecte de baza dezinflationiste si influente venite din decelerarea cresterii preturilor importurilor, precum si din ajustarea descendenta a anticipatiilor inflationiste pe termen scurt - pe o traiectorie mai ridicata totusi decat in proiectia precedenta -, alaturi de manifestarea cu un decalaj de timp a efectelor dezinflationiste ale deficitului de cerere agregata, anticipat sa se deschida si sa creasca moderat in anul curent si sa se restranga lent ulterior.
Riscurile identificate
Incertitudini si riscuri mari decurg din evolutia viitoare a preturilor energiei si alimentelor, corelata in mare masura cu miscarea cotatiilor materiilor prime, precum si din masurile de politica comerciala adoptate de state dezvoltate, cu potential impact semnificativ asupra preturilor internationale ale unor bunuri intermediare si finale.
Incertitudini crescute sunt asociate conduitei viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri, inclusiv in actualul context politic intern, date fiind, pe de o parte, executia bugetara din primele trei luni ale anului, iar, pe de alta parte, cerinta consolidarii bugetare in conformitate cu Planul bugetar-structural pe termen mediu convenit cu CE, precum si cu procedura de deficit excesiv. Existenta unui pachet credibil de consolidare bugetara este cruciala, inclusiv din perspectiva nevoii de corectie ordonata a dezechilibrului extern, precum si prin implicatiile asupra accesibilitatii si costului finantarii sectorului public si a celui privat, arata BNR.
Absorbtia fondurilor europene
Totodata, absorbtia si utilizarea fondurilor europene, in principal a celor aferente programului Next Generation EU, sunt esentiale pentru contrabalansarea, cel putin partiala, a efectelor contractioniste ale consolidarii bugetare si ale conflictelor geopolitice/comerciale, precum si pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranzitiei energetice.
Incertitudini si riscuri mari la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, provin din mediul extern, in conditiile prelungirii razboiului din Ucraina si a situatiei din Orientul Mijlociu, dar mai cu seama in contextul incertitudinii si efectelor potential generate de politica comerciala a SUA si de masurile adoptate ca raspuns de catre alte state, de natura sa afecteze mersul economiei globale si al comertului international. Relevante sunt, de asemenea, deciziile de politica monetara ale BCE si Fed, precum si atitudinea bancilor centrale din regiune.