Grid star
banci

RATELE LA BANCA: MANA DREAPTA A LUI ISARESCU A AVUT DREPTATE – ROBORUL isi continua cresterea. Creditele in lei, la maxim

O noua zi de cosmar pentru romanii cu credite in lei. Iar consilierul BNR, Adrian Vasilescu, a ghicit trendul: ratele romanilor la banca cresc in fiecare zi, si nu se vor opri (click aici pentru a citi).

Lucru care se intampla, din nefericire pentru romani. Banca Bationala a Romaniei a anuntat miercuri, 25 mai 2022, noua cotatie ROBOR: 5,90%. Marti era 5,83%. Cresterea ROBOR, care nu se va opri curand, duce la golirea portofelelor celor care au credite in lei.

Explozia preturilor

Pe langa cresterea ROBOR, romanii se confrunta si cu o explozie a preturilor. Implicit, si inflatia creste: a ajuns la 13,8% in luna aprilie, potrivit Institutului National de Statistica. Preturile de consum in luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022 au crescut cu 3,7%. Gazele s-au scumpit cu 85%, iar cartofii, cu 41%. Marfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%.
Rata inflatiei de la inceputul anului (aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 7,9%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (mai 2021 – aprilie 2022) fata de precedentele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) este 7,4%.
In plus, BNR a anuntat ca pe termen scurt, rata anuala a inflatiei IPC este anticipata sa avanseze pana in luna iunie, cand ar urma sa atinga un maxim de 14,2 la suta. Evolutia va avea loc pe fondul presiunilor din partea costurilor de productie, cu impact asupra ratei anuale a inflatiei de baza, revizuita substantial in sus pe tot intervalul proiectiei. Rata anuala a inflatiei IPC este prognozata la nivelul de 12,5 la suta la finele anului curent (click aici pentru a citi).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani