Grid star
criptomonede

RAZBOI TOTAL BITCOIN–DOLAR – Avertisment dur: Guvernul SUA nu va permite corporatiilor sa inlocuiasca dolarul cu criptomoneda

Raliul Bitcoin, impulsionat de gigantii financiari ca MicroStrategy, Morgan Stanley, BNY Mellon si Mastercard, starneste serioase ingrijorari in randul autoritatilor de reglementare din Statele Unite ale Americii. Criptomoneda a atins miercuri, 17 februarie 2021, un nou maxim istoric de 51.348 de dolari si „nu prezinta semne de incetinire”, in ciuda cresterii randamentelor obligatiunilor guvernamentale din SUA, scrie coindesk.com. Guvernul SUA nu va permite in continuare corporatiilor precum Tesla lui Elon Musk sa inlocuiasca dolarii cu bitcoin, spun surse apropiate oficialilor americani.

Pretul bitcoin a crescut cu 53% numai in aceasta luna, iar semnalul de relansare a cresterii fara precedent a criptomonedei a fost dat de achizitia anuntate de Tesla, compania lui Elon Musk, la inceputul saptamanii trecute (click aici pentru a citi). Rand pe rand, gigantii financiari americani au anuntat intrarea pe piata cripto cu servicii pentru tranzactionare (Mastercard, Morgan Stanley, BNY Mellon) sau co nou achizitii de criptomoneda, cum este cazul MicroStrategy.

In urma investitiei in BTC de catre Tesla, analistii au avertizat ca un „flux” de companii va face acelasi lucru si ca acestea vor pune bitcoin in bilanturile lor. Twitter Inc.a spus deja ca a avut in vedere atat adaugarea de bitcoin ca rezerve de numerar, cat si plata angajatilor si a furnizorilor in criptomoneda.

Bitcoin a depasit pragul de 50.000 de dolari dupa un anunt al companiei cotate la bursa, MicroStrategy, ca intentioneaza sa-si sporeasca din nou stocul de bitcoin (BTC, + 2,92%).

MicroStrategy forteaza trecerea Bitcoin peste pragul de 50.000 de dolari, anuntand o noua achizitie

Compania a anuntat marti o vanzare de datorii de 600 de milioane de dolari, care va finanta achizitiile suplimentare de criptomoneda, potrivit coindesk.com. MicroStrategy cumpara bitcoin din august 2020 si are un profit de peste 2 miliarde de dolari pe detinerile sale.

„Trezoreria SUA si Guvernul SUA nu vor lasa acest trend (n.r. al achizitiei de bitcoin de catre corporatii) sa iasa din mana acolo unde literalmente corporatiile incep sa inlocuiasca dolarul in mare masura cu bitcoin” - Dan Nathan, fondatorul Risk Reversal Advisors,

Potrivit Avi Felman, sef de tranzactionare la BlockTower Capital, anuntul MicroStrategy ar fi putut fi programat pentru a forta o un salt peste nivelul critic de 50.000 de dolari. Firma a facut un anunt similar pe 7 decembrie, dupa care bitcoin a trecut deasupra obstacolului major de atunci de 20.000 de dolari.

Ramane de vazut daca cea mai recenta miscare de peste 50.000 de dolari este durabila, avand in vedere ca randamentele obligatiunilor americane cresc si imping aurul mai jos, spun analistii.

Randamentul la nota de trezorerie pe 10 ani a inregistrat un maxim de 12 luni de 1,33% la inceputul zilei de azi si a crescut cu peste 20 de puncte de baza in acest an. Aurul se tranzactioneaza in prezent la un minim de doua saptamani, de 1.790 USD pe uncie. Cu toate acestea, Bitcoin arata rezistenta la acesta presiune.

Razboi total Bitcoin – dolar. Autoritatile americane, ingrijorate pentru suprematia dolarului

Dan Nathan, fondatorul Risk Reversal Advisors, care ofera servicii de consultanta bancilor de investitii, consilierilor de investitii si companiilor private, spune ca guvernul SUA nu va permite in continuare corporatiilor precum Tesla lui Elon Musk sa inlocuiasca dolarii cu bitcoin.

Nu vor lasa dolarul sa cedeze pozitia de moneda de rezerva a lumii”, spune Nathan citat de news.bitcoin.com, ceea ce s-ar putea intampla daca corporatiile continua sa inlocuiasca dolari in bilanturile lor cu bitcoin,

Dan Nathan a vorbit despre viitorul bitcoin intr-un interviu acordat CNBC saptamana trecuta. Comentariile sale au venit dupa stirea ca Tesla a lui Elon Musk a investit 1,5 miliarde de dolari in bitcoin si intentioneaza sa permita criptomoneda ca forma de plata pentru produsele sale in viitorul apropiat.

Nathan a petrecut la sfarsitul anilor 1990 si 2000 ca agent de tranzactionare de actiuni si optiuni la firmele de fonduri speculative SAC, Exis, Cheyne Capital si in cadrul grupului de instrumente derivate de actiuni al Merrill Lynch. Astfel, experienta si sursele sale il determina sa se astepte la un „contraatac” din partea autoritatilor americane.

Cand a fost intrebat in mod specific ce ar putea face autoritatile de reglementare pentru a opri corporatiile sa introduca bitcoin in bilanturile lor, asa cum a facut Tesla, Nathan a exclamat:

„Ei pot reglementa la sange situatia asta! Asta pot face” - Dan Nathan

Comisia pentru valori mobiliare si valori mobiliare din SUA (SEC) contraataca: Un regim clar de reglementare a criptomonedelor este urgent necesar

Un regim clar de reglementare a criptomonedelor este urgent necesar, deoarece companiile majore precum Tesla Inc, BNY Mellon Corp si Mastercard Inc imbratiseaza clasa activelor alternative, a declarat un oficial de top al Comisiei pentru valori mobiliare si valori mobiliare (SEC), citat de Reuters.

„Nu numai ca exista cereri de clarificare a reglementarilor de ceva timp si ca o noua administratie aduce sansa de a face acest lucru, dar este, de asemenea, un moment in care se pare ca si alti jucatori din piata vor asta” - Hester Peirce, comisar SEC.

Hester Peirce, un comisar republican al agentiei, a mai declarat pentru Reuters ca este prea devreme sa tragem concluzii de politica dintr-un „Reddit Rally” in GameStop Corp si alte actiuni, dar a fost „minunat” faptul ca o noua generatie de investitori a putut participa la piata. Peirce pledeaza de mult timp ca autoritatile de reglementare sa creeze reguli clare care sa permita activelor cripto sa circule fara teama de a incalca legea.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani