Grid star
banci

ROBOR SCADE DUPA CE BNR A MAJORAT DOBANDA CHEIE – Multi se asteptau ca indicele sa creasca dupa decizia Bancii Centrale. Vesti pentru romanii cu credite la banca. Cotatia anuntata miercuri

Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 scade dupa ce Banca Nationala a Romaniei a majorat dobanda cheie.

BNR a anuntat miercuri, 9 noiembrie 2022, ca ROBOR este cotat la 8,13, in usoara scadere fata de marti, cand “valora” 8,14%. Luni, 7 noiembrie, ROBOR era cotat la 8,15%.

ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna. Scaderea indicelului inseamna si rate mai mici la banca.

Politica monetara

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (foto) a decis in 8 noiembrie majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,75 la suta pe an, de la 6,25 la suta pe an, incepand cu 9 noiembrie 2022.
Scopul majorarii dobanzii cheie este scaderea inflatiei. De fiecare data cand BNR majoreaza dobanda, este de asteptat ca si bancile sa creasca dobanzile atat la credite, cat si la depozite, pentru a tempera consumul pe credit. BNR arata ca deciziile Consiliului de Administratie urmaresc ancorarea anticipatiilor inflationiste pe termen mediu, precum si stimularea economisirii prin cresterea ratelor dobanzilor bancare, in vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflatiei.

Investigatia Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei anunta in 3 noiembrie ca a finalizat inspectiile inopinate efectuate la cele 10 banci participante la stabilirea ratelor de referinta ROBID/ROBOR. Potrivit Consilului, inspectiile s-au derulat in cadrul investigatiei privind posibile intelegeri intre cele 10 banci pentru fixarea ratei dobanzii ROBOR, la un nivel cat mai ridicat, in cadrul procedurii de "fixing” (stabilirea ratelor de referinta pentru ROBOR si ROBID). Astfel, investigatia vizeaza activitatea bancilor pe piata monetara interbancara desfasurata in cadrul procedurii de fixing, precum si cea desfasurata in intervalul de 15 minute dupa efectuarea "fixingului”, respectiv atragerea si plasarea depozitelor interbancare de catre bancile participante la stabilirea ratelor de referinta ROBOR/ROBID la nivel national.
Consiulul Concurentei preciza ca "potentiala practica anticoncurentiala afecteaza intreg teritoriul Romaniei, indicele ROBOR stabilit de cele 10 banci fiind o componenta a pretului (rata dobanzii) pentru creditele in lei cu dobanda variabila acordate persoanelor fizice inaintea datei de 2 mai 2019 si a creditelor in lei cu dobanda variabila acordate persoanelor juridice din toate sectoarele economice".
ROBOR este rata de referinta a pietei monetare interbancare pentru depozitele plasate intre cele 10 institutii de credit relevante din punctul de vedere al activitatii pe piata monetara interbancara din Romania, selectate pe baza unor criterii de performanta stabilite de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
ROBID este rata de referinta a pietei monetare interbancare pentru depozitele atrase de catre banci de la alte banci participante la tranzactiile de pe aceasta piata. ROBID se determina in cadrul aceleiasi proceduri de fixing, impreuna cu ROBOR.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani