Grid star
banci

ROBOR, TOT MAI JOS – Cotatia anuntata marti de BNR

Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 scade din nou. Banca Nationala a Romaniei a anuntat marti, 16 august 2022, cotatia: 7,96%.


Vineri, 12 august 2022, ROBOR era cotat la 7,98%. Joi, 11 august, era 8,02% Miercuri, 10 august 2022, cotatia era 8,06%, fata de 8,14%, valoarea inregistrata marti. Scaderea a inceput dupa ce guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a avertizat bancile ca au sarit calul (click aici pentru a citi).

ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna. Scaderea indicelului inseamna si rate mai mici la banca.

Dobanda cheie

In ceea ce priveste politica monetara, Banca Nationala a Romaniei a decis vineri, 5 august 2022, majorarea dobanzii cheie.
Astfel, rata dobanzii de politica monetara se majoreaza la nivelul de 5,50 la suta pe an, de la 4,75 la suta pe an, incepand cu 8 august 2022.
Banca Centrala a mai decis si pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara.


Iata anuntul BNR:


"Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele:
-majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,50 la suta pe an, de la 4,75 la suta pe an, incepand cu data de 8 august 2022;
-majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50 la suta pe an, de la 5,75 la suta pe an, si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 4,50 la suta, de la 3,75 la suta pe an, incepand cu data de 8 august 2022;
-pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara;
-mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani