Grid star
banci

ROMANII PREFERA CREDITELE IN LEI – Bancherii anunta ce s-a intamplat cu cele in euro

Romanii au accesat imprumuturi aproape integral in moneda nationala in primele patru luni ale anului, cu pondere de 99,2% in volumul de credite noi acordate populatiei de 15 miliarde lei, si credite in euro in valoare de aproximativ 120 milioane lei, reprezentand diferenta de 0,8% ca pondere.

Potrivit Asociatiei Romane a Bancilor, presedinte al Consiliului Director fiind Bogdan Neacsu (foto), creditele noi acordate de bancile din Romania populatiei si companiilor au crescut cu 32% in primele patru luni din anul 2021, in pofida contextului pandemic, la 34 miliarde lei, comparativ cu aceeasi perioada din 2020, cand s-au acordat imprumuturi in valoare de 25,7 miliarde lei.

Astfel, volumul creditelor noi acordate in patru luni este mai mare cu o treime fata de anul trecut, si reprezinta peste 11% din soldul creditului neguvernamental. Soldul creditului neguvernamental se calculeaza ca diferenta dintre totalul creditelor acordate populatiei si companiilor si rambursarile partiale si totale, precum si vanzarile de credite.

Cresterea creditarii

In primele patru luni ale anului, creditarea noua a fost impulsionata de creditele acordate companiilor, care detin o pondere de 56% in volumul de credite noi acordate de banci. Tendinta de crestere a creditarii s-a mentinut si in luna mai, avansul creditului neguvernamental fiind de 10,1%, in ritm anual, pana la 296 miliarde lei, fiind cea mai mare viteza de crestere a creditarii de la debutul pandemiei.
Potrivit ARB, bancile din Romania continua sa acorde credite in mod sustinut atat pentru sprijinirea companiilor care si-au reluat sau intensificat activitatea, cat si pentru necesitatile populatiei. Astfel, populatia a accesat credite in valoare de 15 miliarde lei, iar companiile de aproape 19 miliarde lei, in perioada ianuarie-aprilie 2021.

Leul, la putere

Repartitia pe monede arata un interes sporit pentru creditele acordate in moneda nationala, cu o pondere de aproape 81,75% in totalul creditelor noi accesate, fiind urmate de imprumuturile noi in euro cu 16,65% si cele in dolari, cu 1,60%.
Creditele noi in moneda nationala acordate in primele patru luni ale anului au totalizat 27,8 miliarde lei, in crestere cu 38% comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2020.
Populatia a accesat imprumuturi aproape integral in moneda nationala, cu pondere de 99,2% in volumul de credite noi acordate populatiei de 15 miliarde lei, si credite in euro in valoare de aproximativ 120 milioane lei, reprezentand diferenta de 0,8% ca pondere.
Repartitia pe monede in cazul companiilor arata ca acestea au preferat imprumuturile in moneda nationala cu o pondere de 67,7% din totalul imprumuturilor noi accesate de firme, aproximativ 29% au fost contractate in euro si restul in dolari.
In contextul pandemic, bancile au acoperit nevoile de finantare ale clientilor, nivelul creditelor noi acordate anul trecut pe segmentul neguvernamental fiind usor peste nivelul celui inregistrat in 2019.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani